Румен Гечев: Субсидирането на партиите е необходимо, за да имат икономическа независимост

Дек 02, 2013 Новини БСП 0 684

Субсидирането на партиите е необходимо, за да имат те икономическа независимост и да правят това, за което са ги избрали хората

Субсидирането на партиите е необходимо, за да имат те икономическа независимост и да правят това, за което са ги избрали хората. Това не е прах в очите, а много решителна стъпка". Това заяви в ефира на TV 7 народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм Румен Гечев. Той обясни, че и в двете парламентарни групи има противоречиви мнения относно намаляването на субсидиите. "Аз от самото начало бях "за" известно намаляване и колегите, които споделят това виждане, не бяха много. Радвам се, че повече колеги споделят това виждане, тъй като то е стъпка в правилната посока", каза още Гечев. По думите му едната позиция е, че партиите не трябва да получават никакви субсидии, но в голяма част от света партиите, които са в парламента, получават субсидия. "Дилемата е, че от една страна звучи приятно и обществено прието, ако партиите не получават субсидии. Това обаче означава автоматично, че те ще преминат във финансова зависимост от това, срещу което се борим - олигархията", категоричен бе депутатът.  Той подчерта, че издръжката на партиите не е лесна задача за която и да било партия и е свързана с организационни, медийни и други разходи и субсидирането е една световна практика. Той даде пример с БСП, която изплаща заем, който е взет за миналите парламентарни избори. Според него, след като навсякъде по света вече партиите се субсидират възниква въпросът кои партии - само парламентарно представени или които не са парламентарно представени. "В условията на криза, от която ние излизаме в момента, няма лошо партиите да проявят съпричастност и да укрепят финансовата си организация", допълни той.

 

Таксата за ВЕИ производството е Европейска практика и е правилна

На въпрос правилно ли е да има такса за ВЕИ производството той отговори, че това е правилно и обясни, че на семинара в Боровец са били изнесени данни за решенията, които са взели 7-8 страни от ЕС в последните 4-5 години, в това число и Великобритания, които са въвели такива такси към възпроизведените източници. "Има завой в политиката на ЕС, поради това, че новите технологии трябва да бъдат стимулирани, но за съжаление цената на киловат часа електроенергия от тези технологии е 10-15 пъти по-скъпа от конвенционалните енергийни източници", коментира Гечев. Той обясни, че поради това, даже страни като Великобритания, Франция, Италия не могат да си позволят ценовият микс да се качва нагоре, не е поносимо и за техните фирми и граждани. Той категорично отхвърли твърдението, че така се гонят инвеститори. "Тези двайсет процента са върху приходите на тези фирми, но този разход, плащането на тази такса, се освобождава от данък и те ще платят по-малък корпоративен данък", обясни депутатът. Той поясни, че общото им задължение към бюджета ще е по-голямо и тези средства ще бъдат използвани за инвестиции в България и за инвестиционни програми на основата на публично-частно партньорство. "Реакцията на инвеститорите в тази сфера е напълно разбираема, тъй като така или иначе тяхната печалба ще намалее, но тя е по-висока от тази на други бизнеси в България", каза още Гечев.

Трябва да има диверсификация на енергийните източници, за да се отговори на директивата на ЕС

"Въпросът с Уестингхаус е сложен, но има директива на ЕС за диверсификация на енергийните източници. България не може да бъде напълно зависима от природен газ само от Русия, атомна енергетика само от Русия, така че опитите за диверсификация, за включване на фирми от Европа, основно немски, френски фирми и американски фирми е добре дошло, тъй като отговаря на европейската директива", категоричен бе Гечев. По думите му, това, че Уестингхаус проявява интерес и министърът на икономиката е водил разговори с тях и те желаят да участват в изграждането на такива мощности, ако те бъдат одобрени, в това няма нищо лошо. "Министър Стойнев не е подписвал нищо в САЩ, не е поемал договорни отношения, той е разговарял с един изключително сериозен потенциален инвеститор", подчерта народният представител.