Атанас Мерджанов: Целта на комисията по досиетата беше да се изчистят подозренията към хората на публични позиции

Дек 04, 2013 Новини БСП 0 1296

Комисията по досиетата беше създадена през 2006г

Комисията по досиетата беше създадена през 2006г. и целта и й беше да се изчистят всички подозрения към хората на публични позиции и органите на Държавна сигурност, да се прекратят спекулациите, да се предотвратят евентуалните зависимости. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов. По думите му е видно, че през последните 7 години това не се е случило, макар че са правени над 20 поправки в самия закон за досиетата и непрекъснатото разширяване на обхвата. Според него дори и последната промяна, която e била помпозно рекламирана за кредитните милионери, не е дала необходимия резултат. "Имат реални основания претенциите на тези граждански организации, които не одобряват действието на тази комисия. Вместо да има позитивен характер тя внася разделителни линии в обществото и си струва този въпрос да бъде сериозно обмислен", допълни депутатът.

Той подчерта, че БСП, макар и да е подкрепила създаването на комисията и приемането на закона, тя практически е била в малцинство, защото исканията са били за много по-краен закон,  и "дори съдържаше елементи на лустрация и някои други, категорично неприемливи за нас и според Конституцията моменти". Мерджанов припомни, че БСП неведнъж е казвала, че с този закон не се гордее особено и даже счита за известна грешка неговото гласуване, тъй като законът, през различните фази на неговото приложение, е бил използван предимно за политически цели и разчистване на определени партийни сметки. "Имахме позиция за параграф 12. Въпреки, че и в сега действащият закон се съдържа разпоредба на чл. 31, според която, не би трябвало да се оповестяват личности, застрашаващи сериозно живота на дадено лице и свързани с националната сигурност, виждаме, че този закон не се приема", каза още той.

През последните 4 години комисията бе използва за кадруване и разчистване на сметки

По думите му, по-скоро през последните 4 години, практиката е била насочена предимно за кадруване и изчистване на определени сметки. "Едно действие на предсеедателч на комисията, при споменаването, че Цветан Цветанов е бил служител на Държавна сигурност, той побърза преди да има заседание на комисията, да направи своето политическо изявление, че това не отговаря на истината. Само този факт е достатъчен, за да хвърли сянка на съмнение върху цялостната дейност на комисията върху всички тези години. Дори и законът, като такъв, не е спазван", категоричен бе Мерджанов.  По думите му в крайна сметка и Национална разузнавателна служба и служба "Военна информация" са били най-заинтересовани и остро реагираха на връщането на параграф 12. "Към тях не можем да имаме съмнения, защото не ние сме избирали последните ръководители на тези служби, следователно има нещо сбъркано в самия закон и неговото прилагане", каза още той. Според него, неслучайно и гражданските организации реагират толкова остро и болезнено, тъй като "тези храбри хора търпяха достатъчно време издевателствата върху тях и техните семейства, а в крайна сметка 99% от тях са работили за интересите на България в различни времена".

Законът за комисията по досиетата е с изтекло значение за българското общество

По негово мнение Законът за комисията по досиетата отдавна е с изтекло значение за българското общество и няма реална полза от него. Той коментира, че вместо това се внасят разделителни линии, още повече на фона на една критична ситуация, в която се намира България - бежанска вълна и размирици в близки до нас региони. "Едни такива действия са критични за лица, работили и работещи за националната сигурност", категоричен бе той. По думите му трябва да се проведе сериозен и задълбочен разговор по отношение на действието на закона и дали действително си струва неговото прилагане по -нататък и дали има съществено значение за българското общество. Той подчерта обаче, че това не е на дневен ред в НС, тъй като има достатъчно сериозни ангажименти, свързани с данъчните закони, приемането на бюджета, социалните закони.

Пакетът от закони в сферата на сигурността е наша инициатива, не на ГЕРБ

Той отрече твърденията на ГЕРБ, че пакетът от закони в областта на сигурността е внесен от тях в миналото НС и сега. "Специално към рамковия закон тогава имаха сериозни претенции. Не могат да се търся пак разделителни линии по вече установени несъгласия„, коментира той. Народният представител припомни и, че по два от четирите закона за държавна агенция "Разузнаване" и за служба "Военна информация" и в предишното НС се е стигнало почти до консенсус и те са относително готови и могат да бъдат приети. 

По отношение на закона за НСО, според него, си струва още да се поработи, защото е имало доста спекулации и нерешени моменти по отношение на дейността на службата и трябва още веднъж да се обсъди статутът й. Той подчерта, че не става въпрос за това на кого ще бъде подчинена тя - на президента или премиера, а по принцип звеното за охрана на държавни длъжности и законът за него да бъде много прецизиран от гледна точка на спекулации, политически, партийни намеси и изкушения за партийни разузнавания. Мерджанов обясни, че върви работна група под ръководството на министър Йовчев и има поставени срокове преди Нова година тя да завърши своята работа и в началото на следващата година да бъде представен пакетът от закони.

Бюрото за контрол над СРС-тата трябва да се възстанови

По отношение на употребата на специални разузнавателни средства и контрола над подслушването, Мерджанов коментира, че е важно да има гаранции и такива са били действията на предишното мнозинство на БСП за създаването на бюро за контрол над специалните разузнавателни средства.  "Надявам се, че в най-скоро време то ще бъде възобновено съгласно закона. Гаранциите ще бъдат увеличавани, така че гражданите да са сигурни, че без причина няма да бъдат подслушвани", категоричен бе той. На въпрос дали то ще наблюдава действията и на ДАНС, не само на ДАТО по отношение на подслушването, той отговори, че това зависи от прецизирането на закона.

"Бюрото ще бъде допълнителна гаранция, както и действието на отделна агенция, която е вече под прицела на общественото мнение. Достатъчно сериозни организации ще се занимават с това, дали тя ще спазва правомощията си по закон. Посоката е вярна и политическата позиция още в началото на това управление беше премерена", каза още депутатът.