Емил Костадинов: В нормална обстановка Бюджет 2014 вече щеше да е приет

Дек 04, 2013 Новини БСП 0 1189

В пленарна зала се гласува рамката на бюджета, приходите и разходите

В пленарна зала се гласува рамката на бюджета, приходите и разходите. В нормална обстановка работата по тази тема отдавна щеше да е приключила. По всеки текст има предложение, подписано от десетина депутати от ГЕРБ, като по този начин парламентарната обструкция е доведена до абсурд. Всяко гласуване се подлага на прегласуване, дори и да няма никаква логика за това, така се изяжда много парламентарно време и се блокира работата му. Това заяви Емил Костадинов, народен представител от ПГ на КБ, в ефира на радио К2. Той допълни, че е възможно до петък вечер да приключи работата по гласуването на бюджета, но това е най – оптимистичният вариант, като не е изключено и следващата седмица да има извънредно заседание. Емил Костадинов заяви, че е изключително важно начело на правителството да има човек, който е в хармония със себе си. Според депутата от КБ премиерът е изключителен професионалист. Той допълни, че човек със слаби нерви не би могъл да издържи в такава обстановка, каквато вероятно  ни очаква и през следващите месеци и години.

Народният представител от КБ заяви, че е оптимист, че управляващите могат да подобрят състоянието на държавата. „Проектът на бюджета на държавата за следващата година е доказателство за това. Целта на депутатите от ГЕРБ е, ако е възможно да предотвратят приемането на бюджета, за да не усетят хората още от следващата година положителните акценти, както в социалната сфера, така и в инвестиционната дейност“, каза той. Според него в Бюджет 2014 е постигнат много добър баланс между инвестиционни и социални намерения, а ефектите ще засегнат положително значителна част от населението и ще рестартират икономиката.

Има качествено нова политика при разработването на Бюджет 2014

Емил Костадинов заяви, че като ляв човек би желал дефицитът да е дори още по – голям. „С оглед на голямото напрежение в приходната част на бюджета са разбираеми усилията на премиера да не напряга още повече и дефицита. Заложеният дефицит от 1,8 % е доста по – нисък от тези в другите страни от ЕС“, обясни той. По неговите думи има качествено нова политика при разработването на бюджета. „Предвидена е значителна сума от 500 милиона лева за растеж и устойчиво развитие на регионите. Предвидени са и 100 милиона лева за структурни мерки и програми в образованието. С 22 милиона лева се увеличава субсидията за издръжка на обучението във ВУЗ – овете. Има заложени 20 милиона за иновации и още 20 милиона за бойна подготовка и бойна готовност. Към тази сума се прибавят още 150 милиона, които ще дойдат от таксата върху ВЕИ – тата. Тези пари ще бъдат раздавани на конкурсен принцип и ще бъде гарантирано прозрачното им разходване“, допълни народният представител.

Приходите от 20 % такса върху печалбите на ВЕИ ще бъдат насочени към капитализиране на НЕК

Емил Костадинов заяви, че одобрява идеята за налагането на такава такса. Той заяви, че  споделя и критиките и недоволствата, защото това е едно движение в посока непредвидима среда у нас. „Управляващите обаче дължат мерки и действия за осигуряване на нормална цена на електроенергията. До средата на миналата година са били изградени повече от изискуемите мощности от възобновяеми енергийни източници. Един такъв диференциал между 10 и 18 пъти в доставната цена на електроенергията от АЕЦ и от ВЕИ е неразумно голяма и затова е необходима реакция“, каза той. По неговите думи, инвеститорите във ВЕИ са имали план да върнат инвестициите си за 6 година и сегашната ситуация ще ги забави, което неминуемо ще създаде проблеми, защото всеки инвеститор има погасителни планове. „Това обаче е преодолим проблем, още повече като се има предвид, че се цели оздравяването на енергийната система, защото приходите от тази такса ще бъдат насочени към капитализиране на НЕК“, обясни депутатът.

БСП и ДПС са двете големи партии, които стоят зад правителството

Емил Костадинов заяви, че е безспорен факт, че БСП и ДПС са двете големи партии, които стоят зад правителството. Според него това обаче не означава, че двете партии имат някакво коалиционно споразумение. „Необходимо е нивото на взаимодействие да бъде поставено на по – високи релси. Обменът на информация и съвместният анализ на проекти трябва да бъдат изведени на друго качествено равнище. Всичко това се налага от общите отговорности“, каза той. Костадинов се съгласи, че има опасения, че накрая негативите ще бъдат поети само от БСП. Той продължи, че каквото и да става социалистите не могат да избягат от своите отговорности за управлението на страната.

Напускането от Георги Марков на парламентарната група на ГЕРБ няма нищо общо с БСП

Костадинов е категоричен, че БСП няма нищо общо с този акт. Според него това е проблем на ГЕРБ, който ще продължи и за в бъдеще, защото е твърде възможно в следващите седмици да има задълбочаване на този процес. По неговите думи, ГЕРБ е политическа патология и нормалните хора постепенно ще се дистанцират от нея. Народният представител заяви, че управляващите не разчитат на подкрепата на Георги Марков, защото конфигурацията в Народното събрание е по – сложна и не става въпрос само за един глас. Той обясни, че е нормално всеки ден да има отсъстващи депутати и пълният капацитет на парламентарните групи трудно би могъл да бъде постигнат. „Няма индикации да твърдим, че има аналогии със случващото се в предишни периоди, най – малкото в миналия парламент това роене беше финансирано и възмездявано от г-н Борисов. Той пазаруваше от други две парламентарни групи. Днешният случай е изолиран и няма нищо общо с предишни практики”, завърши Емил Костадинов.