Димитър Горов: Проблемите в ГЕРБ бяха ясни още от предния мандат на НС

Дек 04, 2013 Новини БСП 0 903

Проблемите в ГЕРБ бяха ясни още през предния мандат на парламента, знаеше се за натиска, оказван върху депутатите им, за начина, по-който се управлява, за тефтерчето на Златанов, но явно нещо е отключило тези проблеми и е довело до тази развръзка

Проблемите в ГЕРБ бяха ясни още през предния мандат на парламента, знаеше се за натиска, оказван върху депутатите им, за начина, по-който се управлява, за тефтерчето на Златанов, но явно нещо е отключило тези проблеми и е довело до тази развръзка. Така народният представител от ПГ на КБ Димитър Горов коментира напусналия от ГЕРБ депутат в ефира на ТВ7. Според Горов това е техен вътрешен проблем и не касае БСП. Той продължи, че работата на парламента няма да бъде облекчена, особено след напускането на депутата им, защото още при формирането на Народното събрание, след изборите се е разбрало, че ще то ще работи най-трудно от всичките си състави досега. Горов, който е и член на бюджетната комисия в НС, коментира, че вчерашните дебати по бюджета са били прекъснати, заради намерението на депутатите от ГЕРБ да предлагат така наречени алтернативни текстове към всеки един текст от бюджета. Според него те са деконструктивни, защото касаят само разходната част на бюджета и то точно тези 500 милиона лева от резерва за инвестиции. „Тук не се говори за нова философия, за ново виждане,  как да се разходват и да се събират парите в държавата, а това е една игра, която не разбирам, честно казано”, каза Горов. Според него това може само да забави приемането на бюджета. „Този бюджет има една прилика с предходните и много разлики”, продължи депутатът от Коалиция за България. „Приликата е, че се запазва финансовата стабилност в държавата. Но приликите приключват до тук. Този бюджет има две основни разлики от предходните - едната е, че това е най-социалният бюджет, който е правен в България. 13 милиарда са предвидени за социални разходи - 12 милиарда от републиканските и 1 милиард от европейските пари. Другото нещо, което се случва за първи път в България от 4 години насам, е че са предвидени пари, които да гарантират растеж и размразяване на икономиката, която е в замразено положение”, обясни Горов.

Относно финансирането на партиите и намаляването на партийните субсидии, Горов каза, че дебатът е в това дали обществото иска прозрачно финансиране. „Дали ние искаме партиите да се финансират прозрачно,  чрез достатъчно средства от бюджета или да бъдат поставени в сенчести зависимости. Аз знам как функционира моята партия – ние имаме структури във всяко населено място, във всеки квартал и район и от тази гледна точка тези пари не отиват за някакви своеволни харчове” категоричен бе Горов.

Относно таксата за ВЕИ, Горов обясни, че на дебата в комисията се е наложило мнението, че тази такса трябва да бъде единна за всички производители, независимо от това кога за били пуснати инсталациите и от тяхната големина. „Когато управляваш се стига и до взимането на непопулярни решения. Но този дебат не от вчера, той е още от февруарските събития и даже от преди това, затова това решение не може да се разглежда като спонтанно действие”, каза още Димитър Горов.