Атанас Мерджанов: Настояваме за оставката на Цветан Цветанов

Дек 05, 2013 Новини БСП 0 1183

Настояваме за оставката на Цветан Цветанов

Настояваме за оставката на Цветан Цветанов. Искам само да напомня за част от героичните подвизи на този самозабравил се политик по времето, когато беше министър: случаят в Горна Оряховица, където бяха предприети действия срещу лекарите, уж умъртвили бебе; битото семейство в Кърджали през 2010г.; арестът погрешка на Красимир Аврамов, човекът – глас; арестът на Тенчо Попов; арестът на Николай Цонев; глобите за мирно протестиращите тютюнопроизводители. Това заяви пред журналисти в парламента Атанас Мерджанов, зам.-председател на ПГ на КБ и председател на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, по повод твърденията на Цветан Цветанов в Брюксел пред председателя на Френската делегация от Европейската народна партия в ЕП Жан Пиер Оди. „Искаме да попитаме този ли е моралният съдник на днешните управляващи в България, политикът, вицепремиер, министър на вътрешните работи, който допусна да бъде използван репресивният апарат на МВР за изнудване и партийно-политически цели? Това ли е човекът, който ще всява респект сред европейските институции? Отива ли на един бивш министър на вътрешните работи да се отнася по подобен начин и да дава квалификации на полицията, която той сам е ръководил?”, попита зам.-председателят на ПГ на КБ.

Мерджанов припомни едно от изявленията на Бойко Борисов, като министър-председател и по-късно, като опозиционен лидер, че той никога не би си позволил „да се хвърли камък” върху дейността на полицията. „Питаме Бойко Борисов как може Христо Бисеров само за едно повдигнато обвинение да се оттегли от политиката, а Цветанов, който има 3 повдигнати обвинения, да продължава да раздава справедливост и да бъде съдник от последна инстанция? Ние настояваме за оставка на този политик, още повече, че той, по време на предизборната кампания заяви, че ако има повдигнати обвинения срещу него сам ще се оттегли от политиката. Настояваме за оставката на Цветан Цветанов”, заключи Атанас Мерджанов.

Борислав Гуцанов: 4 години мълчах, за да не уроня престижа на българската полиция

Три години и половина аз не съм казал нищо за това какво се случи с моето семейство във Варна. Не го правих, целенасочено, за да не уронвам престижа на българската полиция. Не го направих и когато се произнесе съдът в Страсбург. Това заяви Борислав Гуцанов, народен представител от ПГ на КБ, по повод изявлението на Цветан Цветанов, зам.-председател на ПП ГЕРБ в Брюксел, пред председателя на Френската делегация от европейската народна партия в ЕП Жан Пиер Оди. „Сега за първи път ще си позволя да попитам г-н Цветанов кой даде нарежданията, рано сутринта маскирани полицаи, да влязат вкъщи, с насочени оръжия срещу децата ми на 5 и на 7 години тогава с лазерни мерници. Аз съм син на офицер, самият аз съм офицер, никой няма право да дава команда да се влиза по подобен начин. Цветанов ли е човекът, който в момента ще обсъжда българската полиция? Няма ли поне малко срам и няма ли поне малко да преклони глава с всичките си дивотии, които върши в продължение на 4 години? Възможно ли е, когато имаш наложен един полицейски режим в България, същият този човек в момента да бъде моралният съдник? Аз мисля, че това преля чашата. Един бивш вътрешен министър да коментира извън пределите на страната ни какво се случва и да уронва целия престиж на държавата ни. Мисля, че това беше върхът на падението на г-н Цветанов”, завърши Борислав Гуцанов.