Борислав Гуцанов: Без БСП нямаше да има намаление на партийните субсидии

Дек 05, 2013 Новини БСП 0 1197

Освен БСП, нямаше друга политическа партия, която да е “за” намаляване на партийните субсидии

Освен БСП, нямаше друга политическа партия, която да е “за” намаляване на партийните субсидии. Без нас нямаше да се стигне дори и до това намаляване. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ Борислав Гуцанов. "Радвам се, че политическите партии от мнозинството все пак стигнахме до това виждане", каза още депутатът. Той подчерта, че сегашното намаляване на субсидиите е само първата от две стъпки, които ще бъдат предприети. Втората, по думите му, е цялостна промяна на Закона за финансирането на политическите партии, който трябва да бъде приет за следващите парламентарни избори. ”Трябва да бъде направен такъв закон, с който да има ясно финансиране на политическите партии, но от друга страна да няма и злоупотреби с финансирането за по-малки политически партии, които едва ли не се явяват на изборите като бизнес формация и след това 4 години се финансират от нея", поясни той. По негово мнение трябва да се плаща субсидия за народния представител, който е влязъл в НС, какъвто е и немският модел, а не само за придобити гласове. Само така, по думите му, ще се избегнат възможностите за правене на бизнес с участие на изборите. Той коментира, че ще бъде сменена цялата философия на финансирането на политическите партии.

Няма как партия като БСП, на 120 години, да бъде финансово зависима

Според него е извървян дълъг път, първо да има финансиране, за да се спре това, което е било преди години, когато голяма част от партиите са ставали заложник на едни или други политически интереси. По думите му, това в момента би могло да стане много по-трудно. За големите партии, според него, няма никакъв шанс някой да ги финансира и да им казват какво те да правят. "Няма как да се случи една партия като БСП, на 120 години и с този опит, който има, да бъде зависима от която и да е икономическа групировка или ситуация", категоричен бе народният представител. Той заяви, че няма възможност нито той, нито БСП да се пречупят, когато става въпрос за управлението на държавата, за връщането на икономиката и за подобряването на начина на живот на хората.

Последните 4 години върнаха България десетки години назад

"Това, което се случи през последните 20 години и най-вече последните 4 години, върнаха държавата десетки години назад и сега трябва да се свършат много неща за подобряването на нормалния живот", заяви народният представител. Той припомни, че от десет години насам няма бюджет, който да е по-социален от този, който се приема сега и 12 млрд. са парите, които отделя това мнозинство за социални програми. "Четири години имаше ли една социална придобивка или всичко беше вкарвано в хладилника, а сега за шест месеца, колко социални мерки се предприеха?", попита Гуцанов. Той поясни, че става въпрос за мерките в полза на майките с деца, хората, нуждаещи се от енергийни помощи, минималната работна заплата.