Емил Костадинов: Държавното финансиране на партиите е ключов механизъм за възпрепятстване на политическата корупция

Дек 08, 2013 Новини БСП 0 764

В целия демократичен свят, където е възприето да има държавно финансиране на партиите, е общоприето, че това е ключов механизъм за възпрепятстване на политическата корупция

В целия демократичен свят, където е възприето да има държавно финансиране на партиите, е общоприето, че това е ключов механизъм за възпрепятстване на политическата корупция. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ, председател на Комисията по инвестиционно проектиране и член на Комисията по вероизповеданията и парламентарната етика Емил Костадинов. Той подчерта, че позицията на БСП като партия е ясна и след разговорите с другата политическа партия, която подкрепя правителството, има решение. По думите му то ще бъде материализирано в утрешния ден с гласуванe на чл. 63 от гласуването на Закона за държания бюджет. Депутатът обясни, че всяка година при гласуването на държавния бюджет се определя размера на партийната субсидия, който сега е 12 лв, а предложението на управляващото мнозинство  е той да е 11 лв.

По думите му каквото и да бъде направено ще бъде критикувано, че е символично намаление, но рамката и равнището на дискусията у нас по повод държавното финансиране на политическите партии са изчерпани във вида, в който се провежда. "Тази дискусия в развитите демокрации не е спряла дори един ден и не може да бъде изчерпана. При нас има един стремеж да се отговори на искането на момента, които подхранва популистко в определени моменти поведение, което е оправдано, с оглед на тежката социална картина, която имаме", каза още той. Според него, много често депутати спекулират с числа, а когато се вземе едно число, само по себе си, винаги може да се допуснат грешки. Като пример за това народния представител посочи Германия. По думите му там партийната субсидия е около 30 % от издръжката на партията или 1/3, друга 1/3 е от членски внос и последната 1/3 е от спонсорства и дарения. На въпрос относно размера на партийните субсидии в Германия, Костадинов обясни, че издръжката на партиите в Германия за 2011г. е следната: ХДП - 45 млн. евро, ГСДП - около 42, 4 млн. евро, зелените - 13,8 млн. евро, и близо 30 партии получават малко повече от 5% от общия размер на субсидията. "Има значение общия брой на гражданите на Германия, които имат право да гласуват - 60 млн. и се получават огромни числа", подчерта депутатът и допълни, че за последните 20 години средната годишна издръжката на партиите в Германия е между 7 и 10 евро. Като друг пример той даде Швеция, където 90% от издръжката на партията е на база държавно финансиране.

Ако се ограничи държавното финансиране на партиите, те ще бъдат изкушени да търсят компенсация с непублично

Още в първите мониторингови доклади, даже от предприсъединителен период императивно се препоръчва на България в Закона за политическите партии да бъдат създадени норми за антикорупционни практики и да бъде осигурено държавно финансиране на партиите", припомни Костадинов. Според него, ако бъде ограничено държавното финансиране на партиите, те ще бъдат изкушени да търсят компенсация с непублично финансиране. Той подчерта, че е бил категорично против намаляването на субсидиите.

По думите му, тъй като навсякъде държавното финансиране на партиите е започнало като правило, след крупни скандали, свързани с политическа корупция или разкриване на подмолно финансиране на партиите, и ние просто по-късно отиваме към този начин на финансиране и той е добре обмислен. "Когато са въведени тези ограничения, законодателят в България е преценил, че трябва максимално да бъдат ограничени възможностите за външно финансиране и това е правилното, според мен", категоричен бе депутатът. Според него очакванията на хората не са това, което на момента се говори, да бъде драстично намалена или премахната държавната субсидия, а те искат да има яснота, прозрачност  и отчетност. "При всяко друго финансиране рисковете за липса на отчетност нарастват.   Партийния плурализъм е в основата на правовата държава и всяко негово ограничение е посегателство върху нейните фундаменти", заключи Емил Костадинов.