Атанас Мерджанов: Категорично няма да има увеличаване на полицейските правомощия

Дек 09, 2013 Новини БСП 0 1076

  Категорично отричам всички спекулации по отношение на увеличение на полицейски правомощия и неспазване на човешки права с новия закон за МВР

 

Категорично отричам всички спекулации по отношение на увеличение на полицейски правомощия и неспазване на човешки права с новия закон за МВР. Това заяви в ефира на BTV зам.-председателят на ПГ на КБ, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член на Комисията по отбрана Атанас Мерджанов. Той обясни, че внесеният законопроект, който е месец и половина на сайта на МВР, не съдържа в нито един от 270-те си члена текст, който да предопределя увеличаване на полицейски правомощия. Според него, за чест на нашата полиция тя се държи и изключително законно и хладнокръвно и не може да се сравнява с тази в Украйна. "Виждаме, че нашите полицаи с чест и достойнство изпълняват дългa си, въпреки тежките битови условия, които ги съпътстват и редицата неуредени все още синдикални искания", каза още той. Помолен да коментира възможността полицаите да изискват и да събират лични данни, Мерджанов отговори, че този въпрос трябва да бъде отправен не към него, тъй като тази промяна е приета от миналото НС по предложение на бившия вътрешен министър Цветанов, след поредно негово завръщане от САЩ. "Сега същият г-н Цветанов се оказа в ситуация в която не приема тази законова поправка", подчерта депутатът.

Няма да се ограничи правото на протест

Като друга спекулация той посочи коментарите, че с този закон ще се ограничи правото на протест. Мерджанов обясни, че то не е регламентирано в закона за МВР, а в специалния закон за митингите и манифестациите и именно вторият има действие над всички други закони. Той обясни, че сега действащата разпоредба на закона е чл.150, по нищо не се различава от чл. 63 от новия закон, чиято  ал. 3  гласи "Ограниченията на поведението да не се прилагат при стачки, събрания, митинги и манифестации, провеждани по установения ред".

ГЕРБ само всява страх у хората

Мерджанов заяви, че ГЕРБ само всява страх у хората и макар да е имало напрежение, то е преодоляно. Той припомни, че ръководството на МВР няколко пъти е било изслушвано, както в пленарна зала така и в специализираната комисия и всички въпроси, които опозиция е считала като незаконни, нерегламентирани от правото на носене на длъжността и полицейската служба са били задавани към министъра на вътрешните работи и главния секретар на министерството. "До този момент нямам никаква информация за правонарушение или за погазването на закона в това отношение", категоричен бе народният представител. По негово мнение, ако все пак има някакви злоупотреба с власт, ГЕРБ е в правото си да внесе съответните корекции в закона.

Новият закон за МВР ще бъде разгледан след Нова Година

"Основният закон за МВР не е разглеждан в комисия, нито е минал на първо четене и тепърва предстои неговото разглеждане, което ще е най-вероятно след Нова година", каза още депутатът. Той поясни, че тепърва ще има дискусия отново със синдикатите, ще бъде подложен още веднъж на един граждански изпит и едва тогава ще се премине към неговото обсъждане в пленарна зала и приемане на първо четене.  На въпрос защо дирекция "Български документи за самоличност", дирекция "Международно оперативно сътрудничество", дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз" не са засегнати в новия закон на МВР, той отговори, че те не са основни за МВР. "По-важното е, че сега действащия закон е поправян над 20 пъти и е на кръпки. Има и главна дирекция "Национална полиция", която беше необходима на бившия вътрешен министър, за да установява тотален контрол", подчерта зам.-председателят на ПГ на КБ.

На въпрос, защо се отнема правомощието на президента да участва в назначаването на главния секретар на МВР, Мерджанов отговори, че  той се назначава от МС по предложение на министъра. "Главният секретар носи цялата професионална отговорност. Политическата отговорност я носи министърът и правителството. Редно е, който носи политическата отговорност за професионалната дейност, да носи отговорността и по назначаването", заключи Атанас Мерджанов.