Спас Панчев: 85% от ресторантьорския бизнес искат да се либерализира забраната за пушене

Дек 10, 2013 Новини БСП 0 1400

  3,5 млн

 

3,5 млн. българи са пушачи, повече от 50% от населението в момента на Бълагрия и те искат да имат право на избор. Това заяви в ефира на БТВ зам.-председателят на ПГ на КБ Спас Панчев. „Говорил съм с много ресторантьори и собствениците на нощни заведения и повечето казват, че трябва да бъде либерализирана забраната”, каза още депутатът. По думите му има данни от ресторантьорския бранш, според които повече от 85% от тях и работещите в бранша, по техни проучвания, желаят да се възстанови правото на хората да пушат в заведенията. "Предполагам, че не всички те искат да пушат, но искат да имат работа. Много заведения затвориха главно заради това, че е забранено тютюнопушенето от собственици, които искат да спазват закона и не позволяват да се пуши в заведенията", допълни Панчев.


Българските граждани трябва да се ползват със същите права, като гражданите от страните членки на ЕС


„Всеки гражданин на демократична държава, една от 28-те членки на ЕС, който желае да пуши, трябва да има правото да се ползва със същите права, с които се ползват гражданите на над 20 страни от ЕС”, допълни Панчев. По думите му е реалистично да се очаква в следващите няколко дни законът за тютюнопушенето да бъде приет и да има на първо четене решение на парламента. Той обясни, че проектът за закон касае частична либерализация на възможността да се пуши в заведенията, но това обаче по никакъв начин не се отнася за административни сгради, болници, учебни и спортни заведения, молове, заведения за бързо хранене.
Панчев подчерта, че желанието и на българските граждани и ресторантьорите е в ресторантите да има обособени зали, които да бъдат преградени с масивни стени, с врати, за да няма достъп до другите помещения, в които да има изградени вентилационни системи. "Трябва да има такава инсталация и чист въздух за тези, които работят и посещават тези заведения, пък било то и пушачи, защото и те имат нужда да има такива системи. Някои изградиха такива, вложиха десетки хиляди лева, използваха ги няколко месеца и законът беше променен", каза още той.


Този закон е неработещ и втора година не повлия на пушачите


Той подчерта, че за съжаление не само след 22,00 часа, но и през деня се пуши и то масово. "Лятото хората можеха да пушат навън, сега обаче, когато е студено и има минусови температури, клиентите не желаят да излизат извън заведенията и пушат вътре. Този закон втора година не повлия на пушачите. Явно той е неработещ и трябва да има промяна", категоричен бе зам.-председателят на ПГ на КБ. Той отрече твърденията, че забраната за пушене на обществени места е намалила тютюнопушенето и допълни, че по данни поискани от него от икономическия министър, продажбите на цигари дори са се увеличили. "Предстои гласуване на закона и с изключение на ГЕРБ всички парламентарни групи ще гласуват по съвест", заключи Спас Панчев.