Станишев: Хората искат закони, които решават проблемите им, а не лобистките закони на ГЕРБ

Юни 06, 2013 Новини БСП 0 681

ГЕРБ се стремят да саботират Народното събрание

ГЕРБ се стремят да саботират Народното събрание. Искат дестабилизация на страната

 

Хората искат работещ парламент и действително да се коват закони, но не лобистките закони на ГЕРБ, а такива, които решават проблемите им. Именно такава е нагласата на парламента, на тези народни представители, които работим. Това заяви председателят на ПГКБ и на БСП Сергей Станишев на брифинг в Народното събрание. „Няма как да искаш да има съгласие по всички въпроси, след като отказваш да работиш и да водиш дебати", отбеляза Станишев.

Лидерът на БСП подчерта, че България е парламентарна република. „Центърът на властта в една парламентарна република е Народното събрание. Всеки народен представител е длъжен да си върши работата", категоричен беше Станишев. Според него, след като ГЕРБ са малцинство и са в изолация и в опозиция в този парламент, би трябвало да се съобразят с волята на българските граждани, които им отредиха ролята на най- голяма парламентарна група, но не на парламентарна група, която е на власт.

„ГЕРБ се стремят да саботират Народното събрание още от първите дни на неговата работа. Това е доказателство за философията и начина на мислене на ГЕРБ и на техния лидер", каза Станишев. Според него става ясна деструктивната роля на ГЕРБ. „Те искат дестабилизация на страната, искат неработещ парламент, искат предсрочни избори с един единствен мотив - как да се закрепят на власт и да продължат това, което правиха четири години. Няма да стане!", категоричен беше Станишев.

Председателят на БСП напомни, че страната беше управлявана през последните три години по безобразен начин. Станишев отбеляза още, че Борисов веднъж е бил избиран за народен представител през 2005г. - „беше водач на листата на НДСВ в Пловдив област и в Благоевград. Тогава той се подигра с българския парламент, каза, че няма да се занимава с Народното събрание. Този път той беше отново водач на две листи в София и в Пловдив. Хората го избраха да бъде депутат. Това изисква много повече усилия, отколкото с копчета от Бояна да разпореждаш на министри", каза Станишев.

Станишев изтъкна, че през последните четири години българският парламент беше системно унижаван и принизяван лично от Бойко Борисов. „Като министър-председател той по два месеца не идваше в парламента, не отстояваше дори бюджета, който внасяше. Не идваше на вотове на недоверие. Превърна парламента в един гумен печат на своето еднолично авторитарно управление. Само че мнозинството от българите поискаха промяна", каза лидерът на БСП. Според него поведението на депутатите от ГЕРБ потвърждава думите на Борисов към тях - че са безделници.