Декларация на ПГКБ

Юни 06, 2013 Новини БСП 0 1098

ДЕКЛАРАЦИЯ на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от Корнелия Нинова   Уважаеми колеги, Парламентарната група на Коалиция за България категорично осъди поведението на ГЕРБ

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от Корнелия Нинова

 

Уважаеми колеги,

Парламентарната група на Коалиция за България категорично осъди поведението на ГЕРБ. Вчера ПП ГЕРБ заявиха, че са последователни в политическото си поведение и днес доказаха това свое твърдение. Поведението им е деструктивно към българските институции и безотговорно към проблемите на България. Такова, каквото беше в последните 4 години на тяхното управление.

След като вчера бившия вътрешен министър орева европейските столици срещу собствената си държава, днес бившия министър-председател се похвали тук от трибуната, че е победител на изборите и като един истински победител се изниза от залата. Точно така се държат победителите.

Или може би колегите от ГЕРБ се опитват да докажат тезата на своя лидер от 41-вото НС, че депутатите са безделници. Уважаеми депутати от ГЕРБ къде сте? За това ли ви плаща народа заплати? За да стоите в кафето или в безмълвие да стоите по балконите и да броите гласовете в залата.

Г-н председател, ако има свободни щатове в парламента можете да ги увеличите с квестори. Очевидно колегите от ГЕРБ искат да правят това. Това ли е отговорното поведение към България, тогава, когато трябва да се решават важните въпроси за страната?

Сигурно ви боли колеги от ГЕРБ защото свърши. Свърши приемането на лобистки закони, на антиконституционни закони, на мачкането на институциите и на рекета над бизнеса. Свърши се със калинките във властта.

Г-н Борисов, ние не издаваме присъди. Вчера представители на българския бизнес ви издадоха следната присъда - чрез приемане на лобистки закон ГЕРБ създадоха симбиоза между търговия с влияние и политически рекет. Истинската присъда ви издаде народът на 12 май като ви осъди на изолация, да бъдете безмълвни наблюдатели от балконите на Народното събрание.

Заплахите, че пилците се броят наесен, са израз само на едно - на безсилие. Не се страхуваме от това. Знаем какво правите. Знаем, че мачкате държавни служители, за да правите подписки за касиране на изборите. Знаем, че ги принуждавате да ходят на протести. Спрете да тормозите хората. Това няма да даде резултат, защото няма да ни попречи да си свършим работата, за която сме изпратени в НС. А тя е да помогнем на бедните, на безработните, на социално слабите, на майките, на учениците, на пенсионерите; да помогнем на българския бизнес, за да се гарантира икономически растеж, а в крайна сметка да гарантираме на България по-добро бъдеще.

И тези, които сме тук и работим, ще постигнем това без участието на ГЕРБ. Не са ни необходими днес тук.

Благодаря ви.