Янаки Стоилов: Ще настояваме по възможност майчинските да се увеличат от 1 юли

Юни 04, 2013 Новини БСП 0 873

  Предлагаме правителството да направи точна преценка и увеличението на обезщетението за отглеждане на дете да стане възможно най- скоро

 

Предлагаме правителството да направи точна преценка и увеличението на обезщетението за отглеждане на дете да стане възможно най- скоро. Би било хубаво, ако се намери възможност още от 1 юли да стане увеличението. Това обяви на пресконференция депутатът от ПГКБ Янаки Стоилов. Той представи част от мерките, които левицата ще отстоява в социалната сфера.

         По отношение на Закон за семейните помощи за деца, Стоилов обяви, че ще се търси увеличаване на размера им, както и разширяване на кръга от семейства, които получават средствата. От левицата възнамеряват да подготвят промени в Закона за заетостта, за да се даде възможност на хората, които завършват образованието си, да получават работа или допълнителна квалификация - мярка, известна в Европа като младежка гаранция. Социалистите готвят промени в Кодекса за социално осигуряване, така че хората, на които не достигат 2 години трудов стаж или възраст, да могат да се пенсионират. Предвиждат се и промени в Закона за гарантиране вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Целта е хората получат средствата, които реално са заработили. По отношение на селското стопанство и по- специално за Закона за арендата, се предвижда минимално гарантиран размер на рентата, която получават дребните и средни собственици на земя - според региона и категоризацията на земята.

Не трябва да се допуска увеличение на цената на тока

         Стоилов настоя да се потърсят възможности - чрез ребалансиране на енергийния сектор, чрез намаляване на загубите и злоупотребите - да не се допуска увеличение на цената на електроенергията за гражданите. Според социалистите е важно хората с ниски доходи да получат по- ефективно подпомагане, за да покриват разходите си за електроенергия. Депутатът от ПГКБ Филип Попов изтъкна, че БСП продължава да търси решения на острите социални проблеми за разлика от ГЕРБ, които на последното заседание на кабинета Борисов пръснаха около 1 млрд.лв.

         Янаки Стоилов обяви още, че социалистите са внесли промени в Закона за политическите партии. Целта е да се преустанови възможността при напускане на парламентарните групи, народните представители да ползват част от субсидията на политическите партии.

Придържаме се към европейския регламент по отношение на майчиния език

         "Свободно избираемата подготовка дава възможност в училищата да се създадат условия за изучаване на майчин език. Основният език в българското училище е българският. За тези, които искат да изучават майчин език, какъвто и да е той - в училищата има регламент и създадена форма чрез свободно избираемата подготовка", заяви Дора Янкова в отговор на журналистически въпрос. Тя даде пример и с български общности в чужбина, за които има създадени условия да изучават на български език учебния материал. "Ние се придържаме към европейския регламент - в българските училища да има условия да се изучава майчиния език", подчерта Янкова.