Бойковата фобия от дебат

Какво ли ще направи Бойко Борисов ако един ден стане премиер

Какво ли ще направи Бойко Борисов ако един ден стане премиер. Ако се съди по това, което говори - най-вероятно нищо. Всъщност всичко, което прави е да говори - безцелно, необосновано, постоянно.

Софийският кмет е много смел в приказките си, но има фобия от директен дебат с министър-председателя на страната. За това Борисов намира всякакви доводи и въпреки оправданията му е очевидно, че той не е готов за такъв диалог. Според него основна тема на публичен разговор с премиера трябва да са проблемите на София. Да, може би ако ставаше въпрос за кметски избори, щеше да е уместно. Но Бойко иска да е премиер на България и каквото и да каже е ясно, че не би се справил с един дебат, а какво остава за самия пост.

Действията на Сергей Станишев са видими - той общува ежедневно с различни социални групи хора по време на посещенията си в страната и се информира за техните проблеми. Бойко Борисов общува предимно с медии, за да сипе обвинения и квалификации. Докато премиерът се бори с финансовата и икономическа криза, кметът се бори с уредите във фитнес-залата. Малкото, което столичният кмет успя да свърши с дострояването на метрото и Околовръстния път е благодарение на подкрепата на правителството. Това, което успя да съгради министър-председателят за 4 години е въпреки постоянните нападки на Борисов. Премиерът има план за икономическата и финансова криза, Бойко не знае нито какво е план, нито що е световна криза.

Защо кмета изпитва такъв силен уплах от дебат със Сергей Станишев? Реално ГЕРБ представлява една машина за разпращане на медийни съобщения без никакъв управленски потенциал - без екип, без визия, без ясна програма. Все пак ако някой желае толкова много да управлява България би следвало да му стиска поне за провеждането на един дебат.