Татяна Буруджиева: НС ще извика Марин Райков да отговори защо опрощава 320 млн. лв. по приватизацията на БТК

Юни 02, 2013 Новини БСП 0 1370

Очаквам да бъдат осъществени бързо три групи неотложни мерки

Очаквам да бъдат осъществени бързо три групи неотложни мерки. На първо място всички мерки, които трябва да задвижат икономиката и да гарантират развитие на дребния и средния бизнес. Необходимо е да се търсят механизмите, които да дадат резултат сравнително бързо, а това са тези, които стимулират частната инициатива. Това заяви народният представител от ПГ на Коалиция за България Татяна Буруджиева по радио К2. Според нея втората група мерки са в социалната сфера. „От основна важност е да се преобърне самата философия, защото при предишното управление сме затънали в тази сфера, а именно огромни разходи с все по - намаляващ ефект". Буруджиева бе категорична, че на трето място са мерките, свързани с цялостно преобръщане на идеята за образованието. „Тук най - важният дебат е как да направим така, че децата ни в училище да получават действително образование, а не да натрупват просто количество знания. Индивидуално нашите деца се представят много добре на международни състезания, но когато се изследва степента на усвояемост на знанията, ние сме на много ниски места в тази класация. Това е резултат от неразбирането на смисъла на образователната система".

 

Има нещо сбъркано в баланса на политиките на предходния кабинет

 

Буруджиева каза, че има нещо много сбъркано в баланса на политиките от предходния кабинет. „Например освен цената на решението да се закупят нови изтребители, трябва да си даваме сметка, че два пъти по - скъпо ще бъде да се изгради инфраструктурата, за да се обслужват тези изтребители. Ние имаме двайсет милиарда за това, а нямаме толкова пари за АЕЦ „Белене" или трийсет милиона за майките. България трябва да се откаже да поема ангажименти към НАТО, които да са равни на бюджета на страната в социалната сфера за години напред", добави народния представител. 

 

Трябва да се осветли и собствеността на медиите

 

Буруджиева взе отношение и по въпроса за състоянието на медиите. И изрази категоричното си мнение, че в тази сфера трябва да се работи спешно. „Проблемите не търпят отлагане, защото няма как да кажем, че България е демократична страна, ако продължава това нещо в медийния сектор". Тя се съгласи с тезата на водещата Илиана Беновска, че трябва да се прилага практиката на ЕК за обявяване на теми и провеждането на конкурси по тях. „В тази връзка ние сме много далеч от всички международни критерии за корупционни практики. Съпротивата на част от медийните субекти ще бъде огромна и затова трябва да се осветли и собствеността на медиите", добави Буруджиева. Тя апелира да не се бърза с избора на директор на БНТ, защото в момента дори няма комисия, която да координира действията на народните представители. Тази прибързаност категорично не носи ползи.

В коментар на въпрос за решението на служебния кабинет да се постигне извънсъдебна спогодба с приватизаторите на БТК и задълженията им от триста и двайсет милиона към държавата да бъдат редуцирани до нищожност, Буруджиева заяви, че бившият служебен премиер не може да бъде извикан на парламентарен контрол, но може да бъде извикан в комисия. Тя продължи, че ще постави този въпрос на парламентарен контрол и вече има известни информации, защото един от ангажиментите на БСП към избирателите е бил, че ще се преразгледат всички концесионни договори. Татяна Буруджиева каза, че е притеснена от самия факт, че се прибързва при някакви действия и те нямат публична обосновка. Тази информация вече е дадена на юристите и на ръководството на Народното събрание и всяка една такава сделка или действие трябва да бъдат проверени, защото това може да доведе до реални загуби на пари за всеки един български гражданин.

 

БСП имат желание да продължат срещите с извънпарламентарни партии и представители на гражданското общество

 

Татяна Буруджиева категорично отрече твърденията, че е участвала в определянето на състава на кабинета на Пламен Орешарски и продължи, че БСП си има ръководно тяло и финалните решения по съставянето на кабинета са били взимани от Сергей Станишев и Пламен Орешарски. От БСП имат желание да се срещнат с колкото се може повече представители на извънпарламентарните партии и представители на гражданското общество и медиите ще имат възможност да присъстват на тези срещи.