Пламен Орешарски: Необходим е диалог и толеранс за излизане от кризата

Май 29, 2013 Новини БСП 0 1377

Неизменно условие за успешното осъществяване на цялостната управленска програма е поне начален толеранс от страна на политическите сили, социалните партньори и гражданските структури

Неизменно условие за успешното осъществяване на цялостната управленска програма е поне начален толеранс от страна на политическите сили, социалните партньори и гражданските структури. Това заяви Пламен Орешарски при представянето на програмата и състава на кабинета си в НС.

Орешарски бе категоричен, че България изживява труден път в своето развитие в резултат на водената през последните четири години непоследователна и волунтаристична политика на бившето правителството. „Днес страната се намира в дълбока институционална криза, продължаваща икономическа депресия и задълбочаващ се дезинтегритет в обществото. Българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие. Необходимо е да изградим цели и политики за развитие", заяви Орешарски.

По думите му днес е изключително важно развитието не само на традиционните за страната ни икономически сектори, но и насърчаване на новите технологии. „Това е ключ към нови производства и към по-висока добавена стойност. Последователността в икономическата и финансова политика и нейната предвидимост означават по-малък риск и по-ниски лихви", убеден е Пламен Орешарски.

Той обясни, че новото правителство ще работи по три основни оси за излизане от кризата - укрепване на демократичното начало, икономическото възстановяване и социалната солидарност. „Укрепването на демократичното начало е ключов момент. Необходимо е да се възстанови ролята на парламента, да се погрижим за правата и свободите на гражданите, да се противопоставим на битовата престъпност, да пресечем безразборното използване на СРС-а, да обърнем внимание на малцинствата. Важна е свободата на медиите, прозрачността в управлението, диалогът със социалните партньори", заяви Орешарски по първия основен приоритет.

По думите му икономическото възстановяване е другото истинско предизвикателство пред новото правителство. "Трябва да изчистим бизнесклимата от несвойствения административен натиск, да облекчим процедурите за стопанска дейност, да подпомогнем стартиращите бизнес, необходимо е да преразгледаме ролята на държавата в икономиката", категоричен е Пламен Орешарски.

 

Социалната солидарност е важен приоритет, посочи Орешарски по третия основен приоритет на кабинета. „Тези, които временно са без работа, трябва да се подпомогнат, за да се върнат на трудовите пазари. Ще се погрижим за хората в неравностойно положение и пенсионерите. Повече от всякога се нуждаем от фокусиране върху децата и раждаемостта и достъпът до здравеопазване", заяви Орешарски.

По думите му реализацията на програмните намерения ще доведе до стабилизация на страната въпреки, че част от мерките налагат съответно финансиране и са подходящи за детайлно обсъждане по-късно през есента. „Друга част обаче могат да бъдат вместени още тази година, макар и с усилия", отбеляза още Пламен Орешарски.