Орешарски: На кабинета предстои тежка работа през следващите години

Май 28, 2013 Новини БСП 0 1336

Основният критерий при избора на министри и вицепремиери е професионалната експертиза, опитът и възможността те да се справят с тежката работа, която предстои през следващите години

Основният критерий при избора на министри и вицепремиери е професионалната експертиза, опитът и възможността те да се справят с тежката работа, която предстои през следващите години. Това заяви кандидатът на Коалиция за България за премиер Пламен Орешарски, след като представи на президента структурата и състава на проекта за Министерски съвет, който предстои да бъде гласуван в парламента. Орешарски изтъкна, че вицепремиерите подчертават програмните приоритети и европейското партньорство, като същевременно поставят акцент върху икономическото развитие и инвестициите. Кандидатът за министър-председател обърна специално внимание на диалога с гражданското общество при съставянето на кабинета. "Ще направя всички усилия, за да възстановя добрия тон и взаимодействието между институциите", каза още Пламен Орешарски.

 

Станишев: Кабинетът "Орешарски" е формиран от силни експерти

 

          Кабинетът е формиран от силни професионалисти, които познават проблемите на секторите и споделят програмните намерения на Пламен Орешарски, заяви на брифинг в президентството председателят на БСП Сергей Станишев. Той изтъкна, че в кратки срокове, в резултат на широки консултации Пламен Орешарски е успял да представи програма за действие с три стълба - възстановяване на демократичната държавност, икономическо развитие и социална справедливост и солидарност.

          "Има силна вътрешна логика в структурирането на позициите", каза лидерът на социалистите. Той отбеляза, че няма силов вицепремиер и че МВР трябва да защитава интересите на хората, а не да бъде в услуга на една партия. Станишев каза още, че финансовото министерство трябва да бъде неутрално. Председателят на БСП призова за бързо и публично договаряне по отношение на споразумението с ЕС за следващия финансов период. Станишев изрази тревогата си от доклада на служебния кабинет, според който почти 1 млрд. от средствата, които се полагат на България, може да бъдат загубени безвъзвратно.