Станишев: Орешарски предлага силен екип, който не дели МС на квоти

Май 27, 2013 Новини БСП 0 1016

Силен екип, който не разделя Министерски съвет на нечии квоти - с тези думи председателят на БСП Сергей Станишев определи министрите от кабинета на Пламен Орешарски

Силен екип, който не разделя Министерски съвет на нечии квоти - с тези думи председателят на БСП Сергей Станишев определи министрите от кабинета на Пламен Орешарски. Лидерът на социалистите изтъкна амбицията на левицата страната да се управлява с таланта и знанието на цялата нация. Председателят на БСП отбеляза, че водещ в номинациите е бил професионализмът на всеки кандидат.

         Станишев подчерта, че БСП получава шанс да трупа и да печели доверието на хората отново. Той изтъкна, че основата на програмните намерения на бъдещото управление са именно ангажиментите на БСП - за демократична държавност, икономическо развитие и социална справедливост.  "На правителството на Орешарски предстои труден процес на печелене на доверие и доказване всеки ден, че работи за общото благо", изтъкна Станишев. По думите му новият кабинет ще стъпва по минно поле заради наследството на ГЕРБ, което служебното правителство така и не оповести.

         Станишев напомни, че заради управлението на Борисов България се намира в бедствено положени и изходът е само чрез дълбока промяна и програмно правителство, което да започне процес на оздравяване, на диалог и да търси съгласие. "Две трети от българите гласуваха за промяна и тя няма как да се реализира докато ГЕРБ са на власт. Затова след изборите заявихме готовността Коалиция за България да поеме отговорност и да представи програма за промени - в работата на институциите, в икономиката и в социалната сфера", добави Станишев. Лидерът на социалистите беше категоричен, че е приключило времето на Борисов, когато парламентът беше подчинен на изпълнителната власт.

         Лидерът на БСП отбеляза, че са се провели интензивни консултации с различни политически сили и НПО по отношение на програмата за управление. Станишев подчерта, че тези разговори ще продължат и след гласуването на правителството. Лидерът на БСП остро възрази срещу приказките, че кабинетът щял да бъде само до есента или трябвало да изкара само зимата. Станишев беше категоричен, че Пламен Орешарски и министрите няма да бъдат пожарникари на кризисната ситуация, да оберат негативите и след това да бъдат употребени. Лидерът на социалистите подчерта, че кабинетът предвижда както краткосрочни мерки, така и дългосрочна визия. "Трябва да бъдем много твърда опора на правителството на Пламен Орешарски", обърна се Станишев към Националния съвет на БСП.

 

Орешарски: Министрите са специалисти в областта си

 

         "Всички министри, които предлагам, са специалисти в областта си. Те са в състояние да приложат силни политики", каза кандидатът на Коалиция за България за премиер Пламен Орешарски. Той изтъкна, че при избора си на министри се е водил от програмните приоритети. Орешарски обяви, че в бъдещия кабинет предвижда да има двама вицепремиери. Ресорът на единия ще бъде правосъдие, вътрешен ред и усвояване на еврофондовете. Вторият вицепремиер ще бъде обявен до месец. Орешарски обяви намерението си да не губи време в структурни промени и по тази причина енергетиката остава в икономическото министерство.