Съдебната реформа ще бъде сред приоритетите на Пламен Орешарски

Май 27, 2013 Новини БСП 0 815

Съдебната реформа ще бъде сред приоритетите на Пламен Орешарски

Съдебната реформа ще бъде сред приоритетите на Пламен Орешарски. Това обяви самият той по време на срещата с ръководството на Движение България на гражданите. Ясен знак за ангажимента, който поема кандидатът на Коалиция за България за премиер е и новината, която той обяви във връзка със състава на кабинета му. Орешарски отбеляза, че правосъдният министър ще бъде и вицепремиер. В тази връзка бъдещият премиер цитира Милтън Фридмън, според който именно върховенството на закона е предпоставка за справянето с бедността.

Според Орешарски е необходимо да се промени начинът на функциониране на властта у нас, така че тя да бъде много по-отворена към всички организации на гражданското общество и политическите сили. Орешарски акцентира върху ключови приоритети за управлението като - възстановяване на държавността, насърчаване на предприемачеството, социална справедливост. Той подчерта, че се предвиждат както краткосрочни, стабилизиращи мерки, така и дългосрочни мерки. Като неотложна мярка бъдещия премиер изтъкна необходимостта от пакет в подкрепа на домакинствата с най-ниски доходи. Орешарски обърна специално внимание върху публичността на държавните разходи.

 

Орешарски ще стъпва на минно поле, заложено от правителството на Борисов

 

Председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев отбеляза, че в управленските приоритети на Орешарски са залегнали и приоритетите на БСП. „Те обаче са отворени, защото желаем да чуем различни идеи и гледни точки, за да може да обединяваме политики и да се търси широко съгласие за мерките, които са необходими за България", добави лидерът на социалистите. Според него изходът за страната ни не може да бъде постигнат само с усилията на една партия. „България се нуждае от правителство, което е диалогично и чува различните мнения", каза Станишев. Той беше категоричен, че трябва да се каже цялата истина за състоянието на държавата и изрази опасенията си, че кабинетът Орешарски ще стъпва на минно поле, заложено от правителството на Борисов. „Икономиката е срината, хората живеят в мизерия. Орешарски поема тежка мисия", отбеляза Станишев. Той също изтъкна, че е необходимо да се възстанови върховенството на закона и усещането, че той важи за всички. Според лидера на БСП приказките на ГЕРБ за усвояването на еврофондовете нямат нищо общо с действителността. „Готови сме да обсъдим какво може да се коригира в приоритетите ни за 2014-2020г.", каза лидерът на социалистите по отношение на финансовата рамка на ЕС. Станишев каза още, че трябва да се подготвят сериозни промени в изборното законодателство, което да гарантират чести избори и даде пример с въвеждането на машинно гласуване, което може да отстрани немалка част от фалшификациите.