Мая Манолова: ГЕРБ се опитват да блокират не само парламента и ЦИК, но и всички институции

Май 24, 2013 Новини БСП 0 1191

Програмното правителство изработва ясна програма и търси подкрепата от парламентарните партии, и тези които са извън парламента, неправителствените организации, гражданското общество и хората

Програмното правителство изработва ясна програма и търси подкрепата от парламентарните партии, и тези които са извън парламента, неправителствените организации, гражданското общество и хората. Това заяви в студиото на Нова телевизия зам.-председателят на НС Мая Манолова. Тя поясни, че правителството ще се отчита за своите стъпки ежеседмично пред парламента. „Дейността на това правителство ще бъде публична, прозрачна и хората ще участват в контрола на изпълнителната власт", категорична е Манолова. Тя подчерта, че премиерът Пламен Орешарски е човек с безупречна политическа и професионална репутация.

Според Манолова именно професионализмът е на преден план при формирането на правителство, а не включването на „политкомисари" в министерствата. Зам.-председателят на НС припомни, че вчера, и в предишните седмици Сергей Станишев ясно е заяви, че БСП предлага създаването на програмно правителство не за да бяга от отговорност. „Но нека да сме откровени пред българските граждани. Има ли някой, който да не е наясно, че в момента еднопартийно правителство няма възможността и силите да извади България от блатото, в което я вкара управлението на ГЕРБ.

Мая Манолова коментира още, че въпреки заявеното намерение на Бойко Борисов, неговата парламентарна група да подкрепя и непопулярни мерки, за да се подобри състоянието на обществото, само половин час по-късно станало ясно, че те изобщо нямат намерение да следват подобна линия на поведение. „Още в първия ден започнаха с нападки срещу останалите депутати и се включиха всички магарии, на които са способни", каза Мая Манолова. Тя напомни още, че за да си формират мнозинство в предния парламент ГЕРБ разцепиха няколко парламентарни групи.