Станишев: БСП е инструмент за промяна на статуквото

Май 23, 2013 Новини БСП 0 932

Наясно сме, че Коалиция за България и лично Пламен Орешарски като наш кандидат за министър-председател поемаме изключително тежка отговорност

Наясно сме, че Коалиция за България и лично Пламен Орешарски като наш кандидат за министър-председател поемаме изключително тежка отговорност. Започваме усилието за формиране на кабинет с ясното съзнание за тази отговорност. Това заяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев, след като Коалиция за България получи проучвателния мандат за съставяне на правителство. Станишев подчерта, че Пламен Орешарски ще има категоричната подкрепа на левицата. "Ще имаме високи изисквания за добро управление, за почтеност, за да може хората да се убедят, че не става дума за сваляне на една власт и повторение на същото от друга партия, а става дума за промяна. Става дума за възстановяване на доверието, на смисъла на самата държавност, за работеща и развиваща се икономика, която създава трайни работни места с прилични доходи, за социална ангажираност към най- слабите", каза лидерът на БСП. "Разглеждам БСП като инструмент за промяна на статуквото", добави Станишев.

 

Правителството всеки ден ще доказва, че работи в обществен интерес

 

Станишев отбеляза, че това е огромно изпитание както за Орешарски, така и за БСП и за Коалиция за България, които поемат отговорността за работата на правителството. "Наясно сме, че хората нямат търпение, че животът се влоши толкова много и разочарованията са толкова дълбоки, че правителството, което надявам се ще бъде подкрепено от парламента, няма да има дори един ден, в който да не трябва да се доказва, че работи в обществен интерес", каза председателят на ПГКБ и на БСП. Станишев изрази увереност, че Пламен Орешарски е изключително силна кандидатура и е човек, който може да реализира програмата, която подробно е представена пред българската общественост. "Важно е да се формира кабинет от хора, които споделят програмните намерения на Орешарски и имат компетентност и способност да носят отговорност и да вземат тежки решения", добави Станишев.

 

Ще търсим широка обществена подкрепа

 

Лидерът на социалистите изтъкна, че ще се търси широка обществена подкрепа за формирането на програмно правителство. Станишев отбеляза, че има ясно заявена воля от страна на БСП и на ДПС и напомни заявлението на Атака, че няма да подкрепи правителство на Орешарски. "Искам да пресека всякакви спекулации, които се насаждат от външни среди и специално от някои представители от Европейската народна партия. Очертава се правителството в парламента да бъде подкрепено от две партии - едната член на европейското социалдемократическо семейство, а другата - член на европейските либерали", каза Станишев. Той напомни, че правителството на Борисов стартира с подкрепата на Атака и тази подкрепа беше налице в продължение на две години и половина.

 

Водещи са социалните ангажименти

 

Според председателя на БСП са необходими спешни мерки в три основни посоки -  за хората, за държавността и за бизнеса. Той подчерта, че огромна част от ангажиментите, зад които БСП застава, са залегнали в управленските приоритети, подготвени от Орешарски. Лидерът на социалистите даде пример с конкретните ангажименти за възстановяване на държавността, за създаване на нови работни места. "Не се отказваме от нашите социални ангажименти. Това е водещо", изтъкна Станишев и напомни, че БСП единствена е увеличила доверието към себе си. "Ще се постараем да докажем, че избирателите, които ни дадоха доверие, нямаме намерение да ги лъжем", категоричен беше Станишев и заяви, че ще се води открит диалог по отношение на всички приоритети.

 

Орешарски ще стъпва по минно поле, с много заложени капани

 

По повод наследството на кабинета на ГЕРБ, Станишев напомни, че за 4 години Борисов успя да опразни хазната, да натрупа близо 5 млрд. лв. дългове, да доведе хората до мизерия, а икономиката е поставена на изкуствено дишане. Лидерът на БСП очерта като критични сфери енергетиката и здравеопазването. "Кризата е обхванала цялата държава и няма сектор, който да не е в тежко състояние. Ако бъде избрано, правителството на Пламен Орешарски ще стъпва по минно поле, с много заложени капани, които ще трябва да се преодоляват", подчерта Станишев.