Сергей Станишев: Орешарски ще търси диалог и работещи решения

Май 22, 2013 Новини БСП 0 1341

Всички консултации, които стартираме, ще бъдат открити за българското общество, за да се знае кой какви приоритети има, как се търсят мостовете за съгласие, за да може да започне реалната промяна в България

Всички консултации, които стартираме, ще бъдат открити за българското общество, за да се знае кой какви приоритети има, как се търсят мостовете за съгласие, за да може да започне реалната промяна в България. Това обяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев, който заедно с номинирания за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски и зам.-председателя на НС на БСП Евгений Узунов разговаряха с представителите на партия Лидер. Срещата се проведе в рамките на поредицата от разговори на левицата с политически сили, граждански движения и организации, на които да се обсъди ситуацията в страната и програмата, която да залегне в управлението на Пламен Орешарски. Станишев наблегна на значението да се възстанови диалогът, да се търси съгласие и да започне процес на оздравяване.  Лидерът на БСП беше категоричен, че номинираният от левицата премиер ще търси диалог и работещи решения.

 

Необходима е 10-годишна програма за реиндустриализация

 

Сергей Станишев изтъкна, че Пламен Орешарски и БСП поемат тежката отговорност за извеждане на страната от кризата. „Знаем, че ще се стартира с много ниско доверие и ще трябва правителството и парламентът да доказват всеки ден, че работят за хората", подчерта лидерът на БСП. Според него е необходимо да се реализират спешни мерки, но също така и да има по- дългосрочен хоризонт. Станишев подчерта, че за да бъде България конкурентна, да има високи доходи и работни места, е  необходима 10-годишна програма на реиндустриализация.

 

Тези, които докараха енергетиката до колапс, подклаждат миньорите за протест

 

Станишев наблегна върху ситуацията в енергетиката и предложенията на левицата в тази сфера. Според него трябва да започне процес първо на стабилизиране, а след това и на развитие в сектора.  „Какъв талант трябва да имаш, за да получиш държава в добро здраве и за 4 години да я катастрофираш", каза Станишев, визирайки управлението на ГЕРБ. Той беше категоричен, че увеличаването на такса пренос на електроенергията, което се случи при ГЕРБ, трябва да се преразгледа, за да се отпуши износът. Лидерът на БСП отбеляза и трагичното положение в мините. „Имаме информация, че тези които уж спечелиха изборите, се опитват да подклаждат миньорите за протести", отбеляза Станишев. Той подчерта, че трябва да стане ясно в какво състояние управлението на Борисов остави енергетиката и напомни, че именно ГЕРБ наслагаха калинки и в енергетиката и са отговорни за нейното източване. Председателят на ПГКБ изтъкна необходимостта да се разширят енергийните помощи и да се обсъдят мерки по отношение на цената на тока.

 

Орешарски разширява обхвата на енергийните помощи и предвижда по- евтин ток до определен обем консумация

 

„Енергетиката е в колапс и се нуждае от спешно ребалансиране. В чисто социален план ще разширим обхвата на енергийните помощи, ще въведем по- ниски цени за определен обем електроенергия", обяви Пламен Орешарски. „До края на годината ще се опитаме да загладим острите социални проблеми и да отпушим някои прегради, които забавяха развитието на бизнеса", добави той. Орешарски акцентира върху необходимостта от възстановяване на икономиката и от насърчаване на предприемчивостта. Той беше категоричен, че трябва да има отказ от силовите практики, използвани през последните години и да се прегледат всички такси, глоби и санкции. „Ще засилим ролята на държавата по отношение на привличането на инвестиции", добави Орешарски.

Представителите на Лидер поздравиха левицата за изборните резултати и подчертаха, че това е огромна отговорност към очакванията на хората. От Лидер настояха за бърза промяна и заявиха, че ще подкрепят правителство, което ще осигури стабилност. „Това е важно както за бизнеса, така и за хората", подчертаха те. Те изтъкнаха необходимостта от мерки в подкрепа на българските производители и напомниха, че през последните години се толерираха чуждите фирми.