Михаил Миков беше избран за председател на 42-рото Народно събрание

Май 21, 2013 Новини БСП 0 2019

Със 118 гласа за депутатът от ПГКБ Михаил Миков беше избран за председател на Народното събрание

Със 118 гласа за депутатът от ПГКБ Михаил Миков беше избран за председател на Народното събрание. Мая Манолова беше избрана за зам.-председател. „Надявам се, че ще опровергаем скептиците и 42-рото НС ще бъде необходимият на българските граждани парламент", заяви Миков и благодари за доверието. „Изправям се тук с една изключително висока чест в един изключително труден момент за България, в момент на изпитание за страната, за гражданите и за институциите", каза Миков. По думите му парламентът трябва да бъде пример за преодоляване на напрежение, а не за неговото създаване. Миков напомни как бяха наричани народните представители. „Ние не трябва да позволяваме на никой да ни нарича така и с работата си да доказваме, че не го заслужаваме", категоричен беше Миков. Според него е необходимо ново отношение между законодателната и изпълнителната власт чрез парламентарния контрол.

Михаил Миков подчерта, че е нужна ежедневна грижа, за да се преодолее наследство в законодателството и напомни за многото закони, които бяха обявени за противоконституционни. Той призова за взаимодействие и контрол между различните власти. „На челно място трябва да изведем духа на сътрудничество между държава, граждани, бизнес. Между парламент и гражданско общество. Трябва да се опитаме да възстановим Народното събрание като място, в което се разискват всички въпроси, свързани с пълноценното участие на България в ЕС", каза Миков. Той изтъкна, че е необходим ползотворен диалог с правителството за изработване на национално нужните позиции относно членството на България в ЕС. Новият председател изрази надежда, че няма депутат, който да приема тезата за Европа на две скорости.

„Никой няма илюзията, че е се работи лесно в това Народно събрание", отбеляза Миков.  Според него е важно парламентарните дебати да се върнат на полето на чистия български език.

Сергей Станишев: Нуждаем се от възраждане на парламентаризма в България

Днес се нуждаем от възраждане на парламентаризма в България, трябва да започнем бавно и мъчително възстановяване на доверието в Народното събрание, заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев при представянето на кандидатурата на Михаил Миков за председател на парламента. Станишев изтъкна, че Миков е един от парламентаристите, за който Народното събрание не е просто работно място. „Той е парламентарист по душа. Убеден съм, че като председател на парламента ще гарантира контрол и взискателност от страна на Народното събрание към изпълнителната власт, ще реализира ефективен диалог и най- сетне Министерски съвет ще идва в парламента и ще има периодична отчетност", каза Станишев.

Според лидера на левицата трябва да започне да се възстановява доверието в парламента, който беше превърнат в притурка на изпълнителната власт и на едноличната воля. „Ангажираме се със създаване на форум Отговорен парламент, където ще се води дискусия с представителите на гражданското общество. Ще настояваме да се преструктурира работата на Народното събрание и да има по- голям обществен контрол", каза още лидерът на левицата.