Сергей Станишев: Започваме разговори за формиране на мнозинство за промяна

Май 14, 2013 Новини БСП 0 1170

  Започваме разговори за формиране на мнозинство за промяна

 

Започваме разговори за формиране на мнозинство за промяна. Те ще се водят с парламентарните партии, без ГЕРБ и с редица партии извън парламента, обяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция, като уточни, че до момента разговори не са водени. По отношение на този процес Станишев постави акцент върху прозрачността. „Знам, че ГЕРБ в момента водят задкулисни разговори, обещават златни планини и постове. За нас е важна политиката и промените, които са необходими са страната", каза лидерът на БСП. Той изтъкна, че ГЕРБ са в изолация и тяхно управление ще означава катастрофа за държавата и за хората. „Нямаме намерение да правим коалиция, а да търсим подкрепа за програма. Готови сме да поемем отговорността като мандатоносител", заяви Станишев. Според него трябва да се обсъди от какво има нужда България днес и как с общи усилия страната ни да бъде изведена от отчайващата ситуация, в която се намира. Водеща фигура в разговорите ще бъде Пламен Орешарски. Станишев обяви, че ще се търси формиране на програмен експертен кабинет с хора, които могат да носят отговорност и имат решения. Ще се предложат мерки както за първите 100 дни на кабинета и за първата година, така и за целия мандат. Председателят на БСП обяви, че левицата отива на разговорите със своята програма и с оценка на ситуацията в държавата. „Няма да приемем да ни бъдат извивани ръце и да отстъпваме от ангажимени", подчерта Станишев. Той даде пример с конкретни ангажименти на левицата - за възстановяване на демократичната и прозрачна държавност;  за акцент върху икономичесното развитие;  за спирането на рекета над бизнеса и създаването на работни места;  за защита на майчинството, децата и програмите за младежка заетсот; за социална спрацедливост; за състоянието на бюджета и на здравеопазването; за спасяването на държавните предприятия. Станишев изтъкна, че е важно да се чуе позицията на синдикатите, на работодателите, на браншовите организации и на представителите на протестиращите. „На път сме да постигнем първата и основна цел - сваляне на ГЕРБ от власт. Това е първа предпоставка за реална промяна, за решаването на проблемите на хората", каза още Станишев.

 

ГЕРБ не са нито морален, нито политически победител. Само БСП увеличи подкрепата си

 

„Не можем да признаем ГЕРБ нито за политически, нито за морален победител", каза лидерът на БСП. По думите му никой не може да каже каква част е от вота на ГЕРБ е купен, контролиран и фалшифициран. Станишев изтъкна, че БСП е единствената политическа сила, която реално увеличи подкрепата си. Левицата спечели двойно увеличение в сравнение с 2009г. и за първи път от много години има представителство във всички райони. „Това доверие няма да бъде предадено. Ние излязохме с ясна програма и ще направим всичко възможно промяната да се реализира", категоричен беше Станишев.

 

Служебното правителство се провали с организацията на изборите

 

„Служебното правителство се провали в основния си ангажимент за провеждане на честни и демократични избори. Такъв хаос  България не е виждала", каза Станишев. Според него това, което видяхме на президентските избори, сега се случи в по-големи мащаби и правителството на Марин Райков трябва да понесе отговорност. Според лидера на БСП предстои да се разбере дали хаосът е от некомпетнност, или е съзнателно създаден. Станишев остро критикува откритото съдействие на служебното правителство за една определена партия. Според лидера на БСП Министерски съвет се е държал неадекватно по отношение на криминалния случай с незаконните бюлетини. „Беше осуетен един мащабен заговор срещу демокрацията и правата на гражданите чрез залавянето на 350 000 незаконните бюлетини", подчерта Станишев. По отношение на изборите, лидерът на БСП изтъкна, че под всякаква критика е била  дейността на изборните комисии. В чужбина на някои места изборният ден приключи вчера следобяд. Гласуваше се до 10 часа незаконно. Над 1000 протоколи бяха сгрешени. „Слава Богу заговорът за оставане на ГЕРБ на власт не сработи. В България започна процес на освобождаване от Борисов и Цветанов", каза Станишев и обеща, че ако Коалиция за България формира правителство, никога повече няма да допусне такива избори в България и такъв срам. „Не се съмнявам, че при честен вот БСП щеше да бъде първа политическа сила", убеден е Станишев.  За БСП би било безотговорно да се иска касиране на изборите, въпреки че има немалко основания. Касирането ще означава оставане на ГЕРБ на власт и запазване на статуквото.

 

Час по- скоро президентът да свика Народното събрание

 

„Ситуацията в страната изисква легитимни институции и бързо действие. Това безвластие на служебното правителство не може да продължава", каза още Станишев. Той настоя час по- ското президентът да свика Народното събрание и обяви, че левицата вече работи по предложенията си за нов правилник на парламента.

 

Станишев разговаря с Плевнелиев за бързо свикване на парламента

Председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че е разговарял с президента днес по телефона по инициатива на Плевнелиев. „Според мен той ясно осъзнава, че не може да се протакат тези въпроси и има желанието парламентът да бъде свикан преди празниците", добави лидерът на БСП. Вчера изтече конституционният срок на служебния кабинет с идеята, че България е парламентарна република. Спешното свикване на Народното събрание е необходимо заради тежката обстановка в страната", каза членът на ИБ на НС на БСП Михаил Миков.  Той предупреди, че бездействието на президента може да подмени парламентарния характер на републиката. Миков беше категоричен, че българските граждани имат нужда от стабилност и параламнетрно управление.

 Кристиан Вигенин: Райков прояви нечувана наглост

 „Такава наглост, каквато прояви премиерът Райков, е нечувана", заяви секретарят на НС на БСП Кристиан Вигенин и добави, че организацията на изборите е била безобразна. Вигенин подчерта, че благодарение на паралелното преброяване на изборите са били хванати изключително много проблеми, които са били неосветени в предишни избори.

 Дора Янкова: Ще направим промени в Изборния кодекс

 „Категорично ще направим промяна на Изборния кодекс. Той не трябва да е правен по монтански", заяви членът на ИБ на НС на БСП Дора Янкова на пресконференция. Тя изброи редица фрапиращи нарушения по време на изборния процес. Янкова даде за пример случай в Чепеларе, където 40 човека не са били допуснати да гласуват, защото по незнайни причини са записани в друго населено място. След подаден сигнал РИК е наредил на двете секции в Чепеларе да пуснат хората, но те са отказали. „Прокуратурата постанови, че има престъпление по служба", изтъкна Дора Янкова. Друг скандален пример, който тя даде е свързан с кметове на общини, които са позволявали в изборния ден да се дават удостоверения за гласуване на друго място на близки кметски наместници, за да могат те да извозват хора, които да гласуват. „Натискът беше огромен", каза Янкова. Тя изтъкна още, че наблюдатели и застъпници не са успели да се регистрират за изборите, защото в Информационно обслужване ЕСГРАОН не са могли да ги проверят. „Засекли сме над 1000 протокола с невярно съдържание", изтъкна Янкова и обобщи  - „немощна изборна администрация".

Сергей Станишев: Не търсим инсценирани и режисирани срещи

 Не търсим инсценирани и режисирани срещи. Търсим реален диалог. Ще държим той да бъде съдържателен и да е пред очите на обществото, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, помолен от медиите да коментира днешната среща на Борисов с браншови организации. Станишев съобщи, че в БСП е постъпила декларация от Националното сдружение на месо и млекопроизводителите. Те изразяват безпокойството си от срещата на Борисов с животновъдите и подчертават, че те не могат да изразяват мнение от името на цялата гилдия. Националното сдружение отбелязва, че на срещата с Борисов са участвали само Пенка Христова, която е била съветник на Мирослав Найденов и Бойко Синапов.