Сергей Станишев: Поемаме отговорността за формиране на правителство

Май 13, 2013 Новини БСП 0 896

България  се нуждае спешно от силно и стабилно правителство, което да разрие оборите на ГЕРБ и да започне да решава проблемите на хората, които са нетърпящи

България  се нуждае спешно от силно и стабилно правителство, което да разрие оборите на ГЕРБ и да започне да решава проблемите на хората, които са нетърпящи. Единственото възможно и необходимото е правителство на разума, на националното спасени, с ясна програма за управление. Резултатът на БСП дава възможност да се поеме отговорност. Ако имаме възможността, ще поемем отговорност за формиране на правителство.  Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференцията в изборната нощ. Лидерът на социалистите обяви, че е важно още от утре спешно да започнат консултации за програмата, която трябва да се реализира. Разговори ще се водят изключително прозрачно с партиите, които ще влязат в парламента, без ГЕРБ, и с други формации извън парламента. Според Станишев в следващия парламент ГЕРБ не може да състави правителство и ако те имат достойнство трябва да спестят време и да не приемат мандата.

„Днес за България  беше ден на протест срещу статуквото. Мнозинството граждани показаха, че разбират рисковете, които стоят пред българската демокрация и не могат да търпят модела, който ГЕРБ наложи", каза Станишев. Лидерът на БСП специално благодари на близо 1 млн. граждани, които подкрепиха Коалиция за България на изборите. Благодари и на хората, които не са от левицата, но са я подкрепили. „Това е огромна морална победа за нас", изтъкна Станишев. Според него българите са подкрепили левицата заради нейната последователна политика на отрицание на безобразието, което ГЕРБ наложи в държавата. „Коалиция с ГЕРБ би било предателство към всичко, което сме отстоявали през последните години и към хората, които ни подкрепиха", добави лидерът на БСП. „Ние няма да предадем вашето доверие. Ще върнем страната към нормалността. Ще започнем процес на възстановяване на диалога, на съгласието, на справедливостта и на демокрацията", обърна се Станишев към всички, които подкрепиха Коалиция за България. Лидерът на социалистите подчерта, че левицата няма да отстъпи или да прави компромиси с ключовите си ангажименти. По думите му е необходимо да започне оздравителен процес и процес на пречистване в страната.

„Днес България се разделя с най- арогантното, недемократично и некомпетентно правителство за последните 24 г. ГЕРБ изгуби легитимност", каза Станишев. Той подчерта, че това, че чрез купен вот са номинално първи, не има дава основание да се обявят за победители. Лидерът на БСП напомни и за разкритите 350 000 нелегални бюлетини, които е трябвало за да изкарат служебна победа за ГЕРБ. Станишев добави, че  не е ясно колко още незаконни бюлетини са пуснати  в оборот. „Не знаем каква част от резултата на ГЕРБ е реален и каква е купен", каза Станишев и изтъкна, че БСП със сигурност е ощетена от контролирания вот.

Лидерът на БСП остро критикува скандално слабата организация на изборите. По думите му служебното правителство - Б отборът на Борисов  - се провали в организирането на честни избори. Според Станишев опасността от манипулация остава, но непризнаването на изборите ще означава ГЕРБ да продължи да бъде във властта. Станишев подчерта още, че изборите се проведоха в отровена атмосфера, резултат от геноцида на българите през мандата на ГЕРБ.

Номинираният за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски каза, че са необходими силни икономически действия, които да спрат негативните тенденции и да се формират темпове на растеж. Орешарски изтъкна, че в момента икономиката и финансите на страната са в състояние на свободно падане, дефицитът е достигнал 800 млн.лв., резервите са на санитарния минимум, а дългът се разраства.  Като първи спешни мерки Орешарски набеляза стопирането на административно - силовия натиск над бизнеса, разплащането на държавата към частния сектор, подобряването на събираемостта на приходите и борба с контрабандата. Специален акцент номинираният за премиер от левицата постави върху подпомагането на най- бедните български граждани.