БСП ще обедини двата си приоритета - интересите на бизнеса и социалната политика

Май 09, 2013 Новини БСП в медиите 0 1596

  Петте партии, които се договорихме за паралелното преброяване, оставаме политически конкуренти, казва кандидатът за депутат от левицата Деница Златева в интервю за вестник Сега Деница Златева е в ръководството на БСП и отговаря за международната политика

 

Петте партии, които се договорихме за паралелното преброяване, оставаме политически конкуренти, казва кандидатът за депутат от левицата Деница Златева в интервю за вестник Сега

Деница Златева е в ръководството на БСП и отговаря за международната политика. Кандидат е за депутат в 25 МИР-София. Зам.-председател е и на Социалистическия интернационал на жените.


- Г-жо Златева, БСП е инициатор на паралелното преброяване на изборните резултати, но какво ще последва реално, ако те се разминат драстично с официалните? Може ли това да стане мотив да поискате касиране на изборите?

- Идеята за паралелното преброяване, която обедини пет политически партии, не е от самото начало да имаме аргументи, които да ни дадат основание да говорим за касиране на изборните резултати. Идеята е да гарантираме основното право на българските гласоподаватели - правото им на глас и този глас да бъде преброен по начина, по който те са подали в избирателната урна. С това паралелно преброяване ние искаме да покажем как един процес може да бъде открит, прозрачен. За тази цел избрахме австрийската фирма SORA, която има европейски опит в прогнози, преброявания, статистически анализи на изборни резултати. Като ние през цялото време ще управляваме този процес, така че във всеки един момент той да бъде видим за всеки, който се интересува. На нарочна интернет страница в реално време ще се качват сканираните от нас протоколи, които са официално заверените копия, избирателите ще могат да виждат как вървят резултатите в отделния МИР и съответната община и, което е много важно, ще имат възможност да видят как се разпределят мандатите. Естествено, една от задачите, които сме поставили на изпълнителя на този проект, е да проследи всяка една разлика между въведените протоколи от нашите оператори и тези в съответните РИК и в ЦИК. Вярно е, че при парламентарни избори има между 200 и 300 протокола, в които се откриват разминавания, които след това ЦИК коригира. Но тези различия касаят сборове и контроли, те не касаят гласове, подадени за една или друга партия. Ако открием и такива различия, това вече е проблем, защото тези разлики трябва да бъдат коригирани от СИК, която или наново трябва да преброи бюлетините, или да вземе решение как да бъде отразена тази разлика. Това не е в правомощията нито на РИК, нито на ЦИК. Тоест, ако имаме такива разлики от въвеждането на протоколите в СИК, ние ще ги знаем от нашите членове в СИК, защото повечето от партиите, които се обединихме около този проект, имат свои представители там, както и съответно наблюдатели и застъпници. С изключение на Движение "България на гражданите", тъй като не са парламентарно представени. 

- Кое ви накара да се обедините?

- Това е опасността, че бившите управляващи от ГЕРБ ще използват целия инструментариум за оказване на натиск, за контрол, включително и върху изборните органи. Безпрецедентен е натискът, който се оказва чрез структурите на МВР, чрез програми за заетост, които са в ръцете на кметове на доминирани от ГЕРБ общини, чрез натиск върху малки и средни предприятия. 

- Да ви върна на протоколите - австрийската фирма ще работи с тях, а не с въвеждането на гласовете. Как тогава ще даде реалната картина, след като най-големите манипулации стават преди изготвянето на протоколите?

- Най-важното е, че тези партии имат свои представители в секционните комисии и те своевременно ще действат като една обща коалиция в рамките на СИК, така че да няма възможност предишните управляващи да прилагат схемите, които бяха видими по време на президентските и местни избори и отчасти на референдума. Няма как, когато представителите на опозиционните партии действат единно в СИК, да се появят толкова много недействителни бюлетини заради това, че избирателят е показал начина, по който е гласувал. Знаете, че по време на президентските избори имаше по тази причина 160 хил. недействителни бюлетини, което е прецедент. Така че основната задача, която имат представителите на тези партии, е да гарантират, че ще бъдат правилно и точно преброени бюлетините, както са подадени. Другото, което е много важно, е да се гарантира, че няма да има промяна в протоколите по пътя им между СИК и РИК.

- Казвате, че ще действате като обща коалиция, но не ви ли притеснява изказаното недоверие между част от формациите още при подписване на споразумението?

- Важното е, че имаме обща цел. Аз не бих казала, че има сериозни поводи за недоверие. Естествено, ние като партии сме и конкуренти на тези избори. Но самият факт, че пет партии се обединяват в този национален проект, дава достатъчно ясни гаранции, че ще има и достатъчен взаимен контрол. 

- Вие сте кандидат за депутат от 25 МИР-София, а платформата на БСП е доста амбициозна. Откъде ще дойдат толкова огромни средства, които са необходими за реализирането й?

- Основният източник за финансиране на програмите ни в областта на социалната политика и насърчаване на майчинството и подпомагане на младите семейства ще дойдат от по-добра събираемост на приходите. Нашите анализи показват, че има близо 1 млрд. лв., които всяка година не се събират под формата на данъци и основно акцизи вследствие на голямата контрабанда, която се шири в България. Другата част от тези приходи ще дойде от активната политика за подобряване на бизнес климата, насърчаване на икономическото развитие, даване отново на глътка въздух на малкия и средния бизнес, които през последните 3.5 г. бяха тотално смачкани от ГЕРБ. Знаете, че по време на тяхното управление се създадоха едни едва ли не изкуствени монополи от приближени до ГЕРБ и само те получаваха апетитните обществени поръчки. 

- А как ще намерите златната среда между тези два приоритета - интересите на бизнеса и социалната политика, която готвите?

- Аз не бих казала, че двете политики са конкурентни. Знаете, че в момента в рамките на ЕС растеж и заетост вървят ръка за ръка. Естествено, те трябва да бъдат съпровождани от добра централна политика, но не само в посока орязване на разходите, защото наблюдавахме как 3.5 г. този подход на мерки за затягане на коланите не доведе до растеж и заетост, а напротив - задълбочи кризата в Европа и в България. Затова ние казваме, че ще се обединим около тези политики и тези приоритети, които дават възможности за развитие на бизнеса, но съща така няма да отстъпят от социалната роля на държавата. За нас е много важно и пенсионерите, и младите семейства да имат необходимите средства и доходи, а не повече от половината от българските граждани да живеят на границата на бедността и мизерията. 

- Как ще върнете България на хората - кои са тези най-важни неща, които трябва да се случат веднага след изборите?

- Първо, да се възстанови доверието в държавността, което беше нарушено от ГЕРБ. Второто, което залагаме, е възможността за упражняване на граждански контрол върху отделните власти. Третото е гарантиране на достоен живот на българските граждани чрез повишаване на доходите, създаване на ясна среда за развитие на българския бизнес, дълго отлаганите реформи в сферата на образованието и здравеопазването. Като област, в която имам и професионални интереси, е прякото договаряне на следващата многогодишна финансова рамка и по-специално средствата, които ЕС ще отпусне на България в следващите 7 г. 

- Европейските фондове и външната политика - това ли ще са областите, в които ще работите, ако станете депутат?

- Областите, които представляват интерес за мен, са европейската политика - на първо място, след което външна политика и естествено политиката, която е свързана с младежта в различните й аспекти. Аз имам опит и в управление - корпоративен мениджмънт, но нека първо минат изборите, да се поздравим с успех и след това в рамките на новата ПГ ще направим съответното разпределение. Важното е, че имаме качествени компетентни, подготвени специалисти и не залагаме на депутати всичколози, а се гордеем, че в листите ни намериха място и хора, които са доказали своя професионализъм. 

- А как си обяснявате, че социолозите все още дават преднина на ГЕРБ?

 - Нека да изчакаме 12 май, когато ще са ясни резултатите от гласуването на българските граждани. От една страна, все още има страх сред хората, а и процентът на онези, които все още не са определили как ще гласуват, не е малък, така че нека не го подценяваме. Имали сме различни примери със социологически прогнози, нека припомня, че през 2009 г. една агенция отреждаше на БСП само деветима кметове, а после резултатите показаха съвсем друг резултат.