Сергей Станишев: Срамно е да се икономисват средства за параолимпийците

Председателят на БСП Сергей Станишев се срещна в Казанлък с параолимпийците  Даниела Тодорова, треньорът й Радостин Тодоров и Дечко Овчаров

Председателят на БСП Сергей Станишев се срещна в Казанлък с параолимпийците  Даниела Тодорова, треньорът й Радостин Тодоров и Дечко Овчаров. На срещата не успя да присъства другият от най-изявените български параолимпийци Ружди Ружди, който нямаше средства да осигури подготвителен лагер в курорта Павел баня.

Даниела Тодорова е олимпийска медалистка от Пекин, участник и в последните параолимпийски игри в Лондон. Дечко Овчаров е световен и европейски шампион в хвърлянето на диск.  Двамата, заедно с треньора Радостин Тодоров, запознаха Станишев с десетките постижения на паролимпийците, но най-вече с изключително големите трудности за развитието на спортистите с увреждания в България.

„Тренираме, буквално на една поляна в Павел баня", коментира Тодоров.  През зимния сезон провеждаме тренировките си на минус 10 градуса.  Липсват средства за подготвителни лагери и рехабилитация. Най-тежкото е, че в България спортистите се делят на здрави и такива с увреждания. Натоварванията при тренировките на параатлетите  носят голям риск, коментираха медалистите.  В България почти няма достъпни бази за подготовка.  Дечко и Даниела, споделиха срамен случай при награждаването на Ружди Ружди, който не можа да се качи на сцената да получи наградата си за най-добър спортист за 2011-та година, тъй като тя не е била пригодена за хора с увреждания.

„Отношението към параатлетите и към хората с увреждания е мерило на цивилизованост в нашата държава", коментира Сергей Станишев. Когато разбра, че около 10 параспортисти са завоювали за България многобройни награди от целия свят, той сподели, че е срамно да се икономисват средства за тях. „В държавата има достатъчно пари. Всичко е въпрос на приоритети. Ненормално е да се раздадат 170 милиона лева бонуси в Министерство на финансите и  НАП, а да не може да се осигурят средства за подготовка на нашите медалисти. Вие сте пример за десетки младежи в България, като показвате воля за победа и живот", добави Станишев.

На срещата присъства и Атанас Пъдев, кандидат за народен представител от Павел баня. Той заедно със Станишев, поеха ангажимент да направят  възможна подкрепата за провеждането на подготвителен лагер на българските параолимпийци за предстоящото световно първенство във Франция.

Дечко Овчаров подари на Сергей Станишев златния си медал от Световното първенство в Индия, а Даниела Тодорова му подари почетния знак от участието си в Олимпиадата в Лондон.