Сергей Станишев: Подобряването на експертното сътрудничество с ЕК и страните-членки на ЕС е още една мярка срещу кризата

Уверение, че и занапред на страната ни ще бъде оказвана експертна подкрепа от страните-членки на ЕС в областта на реформите получи премиерът по време на срещата си с посланиците от ЕС

Уверение, че и занапред на страната ни ще бъде оказвана експертна подкрепа от страните-членки на ЕС в областта на реформите получи премиерът по време на срещата си с посланиците от ЕС. На дискусията беше обсъдено предложението на правителството за подобряване и задълбочаване на съществуващото сътрудничество между България и европейските партньори. Франция ще подпомогне експертно реформите в сферата на сигурността, борбата с корупцията и организираната престъпност, стана ясно по време на срещата, а Гърция заяви готовност да сподели опита си с българската администрация при усвояването на средствата от европейските фондове.  

Не става дума за премахване на Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи, подчерта министър-председателят по време на дискусията. По думите му, механизмът дава резултат и това е в общ интерес както на България, така и на ЕК и държавите-членки. Премиерът информира, че ще поиска техническо съдействие от Европейската комисия в области, които не попадат в обхвата на Механизма за партньорство с ЕК. Сега преминаваме във втората фаза от членството си в ЕС, когато трябва да се възползваме от неговите позитиви и най-вече за това ще разчитаме на подкрепата от другите страни-членки и Еврокомисията, посочи още Сергей Станишев.

Специалистите в България в различни области могат да се учат от практиката на колегите си от ЕС, смята още премиерът. Колкото и да сме талантливи, допълни той, ние имаме нужда от този реален опит. Освен всичко друго, подобряването на експертното сътрудничество с европейските ни партньори е още една мярка срещу кризата, каза министър-председателят и подчерта необходимостта от специфичен експертен опит в конкретните области на реформите у нас. При това няма да бъдат създавани нови административни структури, а се търсят начини за по-ефективно използване на специфичния европейски опит от най-добрите експерти, изтъкна още премиерът Станишев.