Д. Михалевски: Законодателни промени ще дадат постоянен, законов и приемлив статут на рибарските селища

Апр 28, 2013 Новини БСП 0 1119

  В споразумение за съвместни действия с рибарите от Ченгене скеле, водачът на листата на Коалиция за България пое ангажимент за Мораториум върху разрушаването на незаконните постройки в тях   Водачът на бургаската листа на Коалиция за България инж

 

В споразумение за съвместни действия с рибарите от Ченгене скеле, водачът на листата на Коалиция за България пое ангажимент за Мораториум върху разрушаването на незаконните постройки в тях

 

Водачът на бургаската листа на Коалиция за България инж. Димчо Михалевски и представителя на рибарите от Ченгене скеле Димитър Янчев подписаха днес споразумение за съвместни действия по решаване на проблемите, свързани с устройството на рибарските селища и дейността на местните рибари.

Веднага след като започне работа новото Народно събрание да бъде сформирана временна парламентарна комисия, която да обследва в исторически и нормативен план казусът с всички рибарски селища с незаконен статут по българското Черноморие, се ангажира пред рибарите Д. Михалевски. Той ще инициира законодателни промени, които да дадат постоянен, законов и приемлив статут на рибарските селища и хората, които ще имат собственост в тях, а до приемането им ще бъде наложен мораториум върху влезлите в сила заповеди за разрушаване на незаконните постройки в тези рибарски селища.

На срещата с  рибарите днес бяха обсъдени и мерките, които трябва да се предприемат за облекчаване на дейността на дребните рибари.  Да бъде допълнено и хармонизирано действащото българско законодателство в сферата на рибарството и аквакултурите с текстове, съответстващи на  регламентите и докладите на Европейската комисия в тази област, се ангажира водачът на бургаската листа на Коалиция за България.

Премахване на задълженията, свързани с електронни устройства за предаване на информация към държавните институции, за наличие на фискални апарати, за риболовни дневници и на всички други административни тежести спрямо дребните рибари, извършващи непромишлен улов, са конкретните ангажименти, които пое Михалевски. Облекченията ще бъдат законово регламентирани и като за целта ще бъде приета законова дефиниция за дребномащабен непромишлен риболов.  Друг важен ангажимент, който беше поет от водачът на листата е възстановяване по опростен механизъм на акциза на горивата за дребните рибари и поставяне на посттерминали в поделенията на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

До края на месец  май т. г. инж. Михалевски ще проведе в Бургас работна среща по проблемите на рибарите, на която ще присъстват юристи - експерти в законодателството, регламентиращо дейността им. На срещата ще бъдат поканени всички избрани депутати от област Бургас, както и представители на община Бургас.