Стефан Данаилов: „Какво да забравим ли?!” е респектиращо заглавие за съдбата на тракийци

Апр 28, 2013 Новини БСП 0 1185

  Още със самото си заглавие книгата „Какво, да забравим ли?!" е респектираща

 

Още със самото си заглавие книгата „Какво, да забравим ли?!" е респектираща. Тя поставя много важни въпроси за миналото, кои сме и откъде сме дошли. Това каза големият Стефан Данаилов на представянето на най-новото издание, посветено на съдбата на тракийските бежанци, с автор полк. о.р. Петър Ненков.

Книгата е 12-то произведение на историка, журналиста, публициста и доктор по история Петър Ненков, посочи известният литературен критик Марин Кадиев. Той определи томът като вълнуваща документалистика, прекрасен синтез на факти и имена, поднесени по нормален начин, които обаче те карат да настръхнеш, но и да се размислиш. Борбите на българите за освобождение и обединение, Балканските войни като най-велико достояние на българската бойна слава и тежката участ на тракийските българи са основните сюжетни линии на произведението. То буди, възкресява, съживява и ни кара да мислим за вчера, защото без вчера няма и утре, обясни Марин Кадиев. Според него най-големият проблем на българите е, че не осмислят миналото. А словото в книгата е вечно, четящите хора са стойностните, защото икономиката е духовно начало и се твори от духовни хора, подчерта председателят на Съюза на независимите писатели, а публиката в зала Съединение го аплодира.

Тракийци винаги са били добри оратори, отбеляза след него и проф. Данаилов. Той гарантира, че книгата на Петър Ненков ще стигне до всички наследници на тракийски бежанци в България. Авторът благодари на него, на Захари Георгиев и на доц.  д-р Георги Йорданов за издаването на книгата, посветена на 100 години от Балканската война (1912-1913) и героизма на тракийските защитници - войводите Руси Славов и Димитър Маджаров. Членовете на пловдивското тракийско дружество пожелаха на своя приятел с тракийски корени Ламбо успех на изборите. В нашата листа сме петима тракийци и тук са също Мина Маринова и Петър Чобанов, надявам се в следващия парламент да сме повече, за да направим повече за нашата кауза , каза проф. Данаилов.