Михалевски в Кърджали: Тютюнът е най – големият пример за провал на ГЕРБ

Апр 27, 2013 Новини БСП 0 933

   „Истината е, че ГЕРБ зачерта усилията на 3 правителства преди тях, работили за просперитета на България

 

 „Истината е, че ГЕРБ зачерта усилията на 3 правителства преди тях, работили за просперитета на България. Тютюнът е най-големият пример за техния провал. Стигнахме до абсурда България да изнася суров непреработен тютюн.", заяви в  града край Арда инж. Димчо Михалевски. 

Пред журналисти той оповести, че с извършените промени в законодателството тютюнопроизводството по същество върви към ликвидация му. От свалените задължения и изисквания към държавата и фирмите изкупуващи тютюн са пострадали производителите. Не е тайна за никой, че в кърджалийски регион голяма част от населението се издържа от тютюнопроизводство и това остава да бъде болна тема за хората от региона, защото вече няма гаранции за изкупуването му. „Няма подпомагане с аванси, няма лицензиране и възможност за търсене на отговорност от некоректни фирми. Държавата абдикира. Тя нанесе допълнителен удар на тютюнопроизводителите като вдигна осигуровките от 20 лв./ месечно на 80. Наложи данък от 10% върху приходите им и спря подпомагането им с безплатни качествени семена." , категоричен бе Михалевски.

Ще припомним, че през периода 2008 -2009 година в България се произвеждаха между 42 000 и 47 000 тона тютюни, от които 32 000 ориенталски, а миналата година по време на управлението на ГЕРБ се „удари дъното" - 22 хиляди тона, от които едва 12 хиляди тона ориенталски.

„Държавата не можа да договори с ЕС продължаване на субсидирането и в момента се дават до 73 милиона лева за диверсификация на тези, които са отглеждали тютюни в референтния период 2007 -2009 година. По време на нашето управление сумата беше два пъти по-голяма - между 120 и 140 милиона лева. Така днес се получават абсурдни ситуации - гледаш тютюн, но няма субсидия, не гледаш тютюн - имаш субсидии", каза още пред журналисти  водачът на листата от Коалиция за България за област Бургас инж. Димчо Михалевски. Той бе тук по покана на предизборният щаб на БСП в Кърджали.