Ивайло Калфин: Правото на глас в ЕС на България може да бъде отнето, заради скандалът с подслушванията

Апр 27, 2013 Новини БСП 0 951

  След скандала с подслушванията над България тегне голямата опасност да й бъде наложена предпазна клауза и правото на глас в Евросъюза и да й бъде отнето

 

След скандала с подслушванията над България тегне голямата опасност да й бъде наложена предпазна клауза и правото на глас в Евросъюза и да й бъде отнето. Това може да стане според  чл. 7 от учредителния договор, заради нарушаване принципите на демокрацията,  заяви в Кърджали евродепутатът от Коалиция за България Ивайло Калфин. „ На 7 май в Европарламента този въпрос ще се разгледа от Комисията по граждански права. 7 са общо политическите групи, като 5 подкрепиха изслушването, а само 2 бяха против. Това са партийните другари на ГЕРБ от Народната партия и групата на английските консерватори. Идеята бе да бъде  изслушана  вътрешната министърка Петя Първанова, която да даде обяснения какво се случва в България и защо. Защо на практика има безконтролно подслушване и абсолютна злоупотреба с власт?", заяви Калфин. Според него има няколко неща, които ще последват. Дебатът  в европейските институции ще се възобнови  за това  до колко функционират институциите в България, до колко те са независими и до колко управляващите злоупотребяват с власт.  Никой от старите страни -членки на ЕС не е предполагал, че в страни като България, Румъния и Унгария може да има злоупотреба с  демокрация и власт, каза още евродепутатът от Коалиция за България. „Ние доказваме, че това, което се случва в България е абсолютно пренебрежение, неглижиране на всякакви норми и ценности, които държат заедно този съюз. Съдържанието на записите за мен е не по-малко тревожно" , подчерта още Калфин в Кърджали. Той припомни за изтеклият скандал с подслушвания,  в който Бойко Борисов  наложи чадър върху фирма, с помощта на тогавашният шеф на митниците Вальо Танов. Сега Борисов показва с цялото си поведение, че има влияние върху съдебната власт и че отваря чадъри на различни негови приближени. Последният изтекъл запис показва как се разходват евросредствата, чрез нерегламентираното им разпределение за медиите. „Това, което виждаме е, че европейски средства, на европейски данъкоплатци, които трябва да са насочени за популяризиране на програми на ЕС отиват в медиите по един дирижиран начин. Ставаме свидетели на очевидно манипулиране и изразходване на средства, които са в противовес на всякакви правила. Очаквам разследване на ОЛАФ и ЕС", категоричен бе Калфин.

 Евродепутатът на Коалиция за България пристигна  в града край Арда по покана на предизборния щаб на БСП. След срещата си с журналисти той посети мандра в село Бял извор, Ардинско.