Подслушването дърпа Борисов надолу

Апр 26, 2013 Новини БСП в медиите 0 1688

  Интервю на Мая Манолова за в

 

Интервю на Мая Манолова за в. Труд

 

- Г-жо Манолова, гледахте ли интервюто на бившия министър Мирослав Найденов, в което той каза, че предишният МВР шеф Цветан Цветанов е подслушвал президента и колегите си в кабинета, а експремиерът Бойко Борисов не е искал да повярва в това?

- Очаквано беше да проговори човек отвътре, от най-близкия кръг на бившия премиер. След Найденов със сигурност ще се разприказват и други и грозното лице на управлението на ГЕРБ ще „блесне" пред хората - незаконни подслушвания, притискане и на политически опоненти, и на свои. Това, което каза Мирослав Найденов, наистина не е новина, ние живеем в ситуация, в която всички знаем истината - и политици, и журналисти, и президентът, но до този момент никой от бившите управляващи не смееше да каже на глас, че царят е гол.

- Бойко Борисов обаче каза, че няма да оттегли Цветанов. А президентът Плевнелиев призова прокуратурата да си свърши работата докрай.

- От БСП отдавна твърдим, че Бойко Борисов е зависим от Цветан Цветанов и сега той го потвърди. Неизбежно Цветанов ще повлече Борисов надолу, лошото е, че това ще е фатално не само за ГЕРБ, но и за имиджа на България. А президентът Плевнелиев е длъжен пред хората, които го избраха, да каже истината.

-Коя?

- За това бил ли е подслушван. Извинете, но каква форма на учтивост е да провеждаш разговори с изнесен в съседната стая телефон и телевизор, чийто звук е увеличен на макс?! Ако президента го е страх да каже истината, то какво остава за обикновените граждани. Ясно е -бившите министри ще си изведат семействата в чужбина, но какво да правят хората, всички ние - останалите.

- Обикновените хора надали има какво да крият, за да се страхуват толкова от подслушване.

- Нали разбирате, че 115 хил. телефона, които са слушани, не са само на политици и големи бизнесмени. Притиснати са и хора в страната, които имат влияние, за да бъдат държани „на синджир". Така се отнемат бизнеси, съсипват се репутации и съдби.

- Очаквате л и новите разкрития да се отразят на кампанията и как?

- Това не е честна кампания! Това е кампания чрез всяване на страх, чрез притискане на хората да гласуват за ГЕРБ. А как президентът и служебният премиер Марин Райков ще гарантират честна кампания, при положение че Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, се движи с десетина бодигардове, на предизборни прояви на места се включва целият състав на полицейските управления, а от високите етажи на сградите бдят допълнителни охранители.

- Къде се е случило това?

- В Кюстендил на концерта на ГЕРБ в понеделник. И тогава, и онзи ден на предизборен дебат, от ГЕРБ докараха автобуси с роми от Дупница! На този диспут всички останали водачи на листи бяхме дошли с щабовете си и с млади симпатизанти, само водачът на ГЕРБ бе подкрепян не от кюстендилския си щаб, а от роми от Дупница.

- Скандалът ще се отрази ли на изборните резултати?

- Няма как да не им повлияе. Вярно, че за хората най-важни са всекидневната им битка за оцеляване, мизерията, гладът и липсата на перспектива. Но този скандал е петно върху имиджа на България. Той променя не просто кампанията, но и живота ни тук и занапред. Ако няма незабавна реакция от ГЕРБ, ще има реакция от Брюксел. И тогава и средствата от европейските фондове, на които разчитаме, ще бъдат поставени под въпрос.

- Защо хората да гласуват за БСП, като и по ваше време имаше скандали с подслушване?

- Кога са слушани хора така масово и кога това е правено незаконно?! Ако намеквате за „Галерия", тогава скандалът бе разкрит от депутати от БСП, а самото подслушване бе по повод на оперативни разработки, т.е. документирано. А не незаконно, като сега.

Това, което ме поразява при всекидневните ми срещи с хората, е докъде може да стигне мизерията през XXI век. Всеки ден се сблъсквам с покъртителни истории - възрастни издържат с мизерните си пенсии неработещите си близки, хора, които не се лекуват, защото нямат пари за лекарства. Падналото управление на ГЕРБ съсипа хората, смачка човешкото им достойнство и за половината българи битката е буквално за физическо оцеляване. Скандалът с подслушването, за който говорим толкова много тези дни, се случи по време на служебното правителство, едно правителство, което е второ издание на ГЕРБ. Представяте ли си какво ще се случи на 12 май, когато властта се смени! Очакват се сериозни разкрития за безобразията на централната власт. А това пък обяснява защо ГЕРБ се бият на тези избори на живот и смърт.

- Защо сте толкова сигурна, че на 12 май властта ще се смени? ГЕРБ води чувствително във всички социологически проучвания.

- Никога повече ГЕРБ няма да управлява! Това, което беше - концентрирането на цялата власт в едни ръце, вече е история.

- Все пак откъде идва вашата увереност, явно, че не е от социолозите, те ви дават второ място?

- Няма да коментирам социологическите изследвания. Всеки ден се срещам със стотици български граждани, и повярвайте ми, не виждам сред тях потенциални гласоподаватели на ГЕРБ. Кой да гласува за ГЕРБ?! Майките с 35 лв. детски надбавки и замразено майчинство или пенсионерите, които получиха за първи път увеличение за четири години - и то смешно - по няколко лева?! Кой да гласува за ГЕРБ - бизнесмените, които фалират, или младите хора, които нямат шанс да започнат работа?! ГЕРБ разчитат чрез натиск и вдъхване на страх да спечелят предстоящите избори. Затова им е толкова важно Цветан Цветанов да остане начело на предизборния им щаб, защото той е на върха на пирамидата, която всява страх.

- А какво им предлага БСП?

- БСП е единствената партия, която е реална алтернатива на безобразията на досегашното управление. Ние имаме реалистична програма с три основни ангажимента - повишаване на доходите, създаване на нови работни места и рестарт на българската икономика. Ние имаме ясни стъпки как да върнем достойнството на хората и държавата на гражданите.

- Лозунги. Работни места създава не държавата, а бизнесът, държавата може само да раздуе администрацията.

- Държавата трябва да създаде нормални условия на бизнеса, а не да го мачка чрез контролните органи, НАП и МВР, както правеше правителството на ГЕРБ. То бавеше разплащанията от страна на държавата и междуфирмената задлъжнялост нарасна над 1 млрд. лв., фалираха стотици хиляди фирми. Какво ще направим ние? Ще освободим бизнеса от натиск и рекет, ще намалим разрешителните режими, ще създадем възможности за облекчено финансиране. Това е нормална бизнес среда, която да върне предприемаческия дух на българина. Колко фирми бяха създадени през последните четири години? Имаше ли такива? Не, никой не е луд да инвестира в подобна агресивна среда.

- Смятате ли, че трябва да промените нещо в кампанията си, за да постигнете по-добър резултат?

- Най-голямото ни предизвикателство е да стигнем до максимален брой хора, на които да стиснем ръката, да погледнем в очите и да обясним какъв е планът на БСП за излизане от кризата. Ние залагаме на личните контакти - от човек на човек, от къща на къща.

- Нима са ефективни тези срещи за по 30 минути, вие сте като Хвърковатата чета на Бенковски - докато хората научат, че сте в града им, вече сте в съседния?

- Не е вярно, че тези разговори не дават нищо. Да не подценяваме ефекта от тези срещи - получава се вълна на препредаване на личните впечатления. Посланията на БСП се „разпръскват" и всеки, с когото сме успели да се срещнем, става наш агитатор.

- Ако вярваме на социолозите, в следващия парламент ще бъдат ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака" и „Движение България на гражданите". На чия подкрепа разчитате, за да съставите правителство?

- Ние заявихме ясно - никакви коалиции, предлагаме програмно правителство, в което да влязат експерти, доказани специалисти в своята област. Чакаме подкрепа не от партиите, а от хората, които искат да живеят достойно.

- За да се формира това програмно правителство, то трябва да получи подкрепа в парламента. Откъде я очаквате?

- От всички политически сили без ГЕРБ.

- Как гледа БСП на идеите за намаляване на депутатите?

- Ако гледаме ефективността на депутатите на ГЕРБ в 41-вото народно събрание, може да ни хрумне да сведем народните представители до 30 души. На повечето депутати от ГЕРБ не им чухме гласа, те не защитаваха каузи и проблеми. В този смисъл хората, които искат народните представители да бъдат по-малко, имат право. Много от тези същите, които в 41 -вото народно събрание не гъкнаха, сега са водачи на листи на ГЕРБ. Което показва, че групата им в следващия парламент няма да е много по-различна.

Но промяната в конституцията няма да повиши доходите, да намери работа и да напълни хладилниците.

> Мая Манолова е родена на 4 май 1965 г. в Кюстендил.

> Депутатка от „Коалиция за България" в 40-ото и 41-вото народно събрание.

> Председателка на Общопартийната контролна комисия в БСП.

> Водач на листата на БСП в Кюстендил.