Сергей Станишев: Розопроизводителите трябва да получат подкрепата на държавата

Апр 22, 2013 Новини БСП 0 1172

  Маслодайното  производство има огромен социален ефект в Старозагорска област и трябва да получи подкрепата на държавата, защото осигурява препитание за 30 000 работника и семействата им

 

Маслодайното  производство има огромен социален ефект в Старозагорска област и трябва да получи подкрепата на държавата, защото осигурява препитание за 30 000 работника и семействата им. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев след разговор с розопроизводители в розоварна „Интермед 1". Там се произвежда около 450 кг. розово масло годишно, което представлява ¼ от количеството годишно произвежданото в България. Това я прави не само лидер в производството на розово масло в България, но и световен лидер в органичното био-производство.

По време на разговора Сергей Станишев припомни, че розовото масло е незаменим компонент в парфюмерийното производство, което създава огромни възможности за семеен бизнес. Той бе категоричен, че и в този бранш кооперативите по френски модел не само са възможни, но са и възможност за развитие на бизнеса.

Розопроизводителите обясниха, че за да има развитие се нуждаят от държавна помощ и регулации в сектора, които да се справят с нелоялната конкуренция и конкуренцията на чуждестранните производители. По думите им в последните години тази подкрепа липсва. „И в Турция и в Франция държавата помага, а тук само ни товари с регулации. Колкото си по на светло - толкова си по незащитен и толкова повече проблеми има бизнеса ти", разкриха  розопроизводителите пред лидера на БСП.