Станишев се обърна към над 20 000 граждани: Целта ни не е власт, не постове, а да върнем България на хората!

Апр 13, 2013 Новини БСП 0 1271

Нашата кампания е за кауза

Нашата кампания е за кауза. Целта ни не е власт, не постове, а да върнем България на хората. Това заяви Сергей Станишев пред повече 20 000 граждани в Южния парк. Станишев заяви, че е потресен от  цинизма, който Бойко Борисов демонстрира за пореден път при откриването на кампанията на ГЕРБ вчера. „Оказа се, че фискалният резерв е опоскан от българските пенсионери", каза Станишев, като цитира думите на бившия премиер. „Ще допуснем ли да се подиграва на цяла България", попита лидерът на БСП и в отговор получи мощното НЕ на хилядите, събрали се на поляната. Станишев изтъкна, че четири години страната ни се гърчи от един режим, който е самодоволен, опоска държавата като орда, наложи полицейщина, а символ му станаха не недостроените магистрали, а хората факли. „Да изметем ГЕРБ от властта веднъж завинаги, за да започнат да се появяват усмивки на лицата на хората и да се види надежда в очите им", призова Станишев. 

 

Реч на председателя на БСП Сергей Станишев

при откриването на предизборната кампания на Коалиция за България

 

Скъпи приятели, съотечественици,

 Днес ние откриваме нашата кампания. Тази кампания не е борба за власт, тази кампания не е само за успех на БСП. Водим тази кампания с ясното съзнание за отговорност пред нашата Родина, пред България, пред всеки един човек, независимо от неговите симпатии,  убеждения, статус, който иска да живее по- нормален по- достоен живот, с перспектива за себе си, за своите близки, за цялата ни държава.

 

Скъпи приятели,

Ние не се затваряме в зали и не правим пищни откривания. На нас не ни трябва демонстрация на триумф на волята, която да прикрие немощта на разума. Четири години България се гърчи, гърчат се хората под един режим, който е арогантен, който е самодоволен, който опоска държавата като една орда, който наложи полицейщина и репресия, смаза дребния и среден бизнес, заличи 400 000 хиляди работни места, докара хората до мизерия. Символ на управлението на Борисов няма да са недостроените магистрали. Символ на това управление, за съжаление, са хората факли, хора, които посегнаха на живота си от отчаяние, от липса на всякаква надежда. Кога е било това в България, кажете ми? Никога! Днес тези наглеци искат втори мандат.

Може ли България, може ли хората на нашата страна да позволят още четири години безвремие и затъване във блатото. Кажете ми вие! Не! Имаме ли решимостта ние, БСП, Коалиция за България, нашите представители от гражданското общество да направим промяна? Да!

Хората трябва да усетят, че нашата кампания е наистина за кауза. Аз съм дълбоко убеден в това. Ние имаме само една единствена цел. Не власт, не постове. Искаме да върнем България на хората. Това е нашият лозунг. Той не е празна фраза, защото преди два месеца стотици хиляди българи излязоха на улиците и изгониха една власт, която им казваше - вие живеете богато, вие имате депозити, всичко е наред. Така ли е? Не е така! Нека го чуе господин Борисов.

Вчера в Пловдив, ГЕРБ откриваха тяхната кампания. Бях потресен от цинизма, който за пореден път демонстрира Борисов и компания. Оказа се, скъпи приятели, че фискалният резерв е опоскан и изяден от българските пенсионери. Искам да чуя по-силно вашия гняв! Ще допуснем ли да продължат да се подиграват на цяла България? Може ли да променим ние това ние?

На 12 май България, всеки един човек ще бъде изправен пред избор. Наистина 45 партии и коалиции са се наредили със свои листи, такава конкуренция не е виждана. Само че реалните алтернативи са наистина две. Българите ще трябва да избират между правителство на ГЕРБ начело с  Борисов и вътрешен министър Цветанов - зная, че не го искате -  и едно програмно правителство, което ще работи с ума и таланта на цялата нация, ще има широка парламентарна подкрепа, няма да бъде тясно партийно, а ще работи за напредъка на България, за измъкването от тази криза - водено от Пламен Орешарски.

Дали на някого се харесва или не - ние сме единствената сила, която може и ще свали от власт тази шайка, която 4 години плячкосва държавата, която смазва демокрацията, която унищожава икономиката и възможностите за растеж и го правим и ще го направим с ясно съзнание за нашата отговорност. Затова ние предлагаме начело на бъдещата изпълнителна власт човек, който е безусловно компетентен и професионален в областта на икономиката и финансите и има държавническа визия - това е Пламен Орешарски. Той олицетворява всичко това,  от което днес са лишени българските граждани. Той олицетворява почтеност. Той олицетворява икономически растеж. Той олицетворява стабилни финанси и той олицетворява социална грижа от страна на държавата. Това искаме и ще направим заедно с г-н Орешарски, заедно с всички наши народни представители, заедно с огромен брой българи извън БСП. Защото ние сме партия, която постоянно се променя.

Единствено БСП влиза в тази кампания с такова масирано обновление. Не само на политиката си с призива за радикална промяна, за демократична и социална България, но и с много голямо обновление в нашите редици, с широко отворени врати към хора от гражданското общество. Това е нашето послание към всички българи, които по принуда, от отчаяние и с гняв преди 2 месеца излязоха на улиците.

Скъпи приятели,

Ние ще направим една кампания открита към хората. Искаме да ги чуем тях- не да се затваряме. Искаме да споделим с тях какво се случва днес, какво искаме да променим и как ще го направим? Ние знаем как - не с празни приказки, а с много работа  и с много ясна и концентрирана управленска визия. Ние разбираме, че хората много се нуждаят от диалог, ние сме открити за този диалог. Искам всеки наш водач, всеки  в листите на БСП да разговаря лично през следващия месец поне с 3000 българи. Да ги погледне в очите, да им каже своите ангажименти, да чуе тяхната болка, да потърси решение на техните проблеми. Това е наше общо задължение. Само така ние ще спечелим доверието на хората, които са толкова измъчени.

Скъпи приятели,

През последните седмици много се занимавахме с листи, с вътрешни неща, да  сложим точка на това. Имаме отговорност, отговорност пред цяла България. Трябва за един месец да свършим така нашата работа, че вечерта на 12 май да сложим ново начало за България и за хората. Да върнем държавата на гражданите, да изметем ГЕРБ от властта веднъж завинаги и да започнат на лицата на хората да се появяват усмивки, в очите да се появи надежда. Защото нашата страна е древна, на 1300 години  история. Длъжни сме да преодолеем и това безвремие на ГЕРБ, длъжни сме  и ще го направим. Затова искам всеки един от вас, от тези много хиляди българи от цялата страна, да даде всичко от себе си следващите седмици, за да постигнем нашата победа в името на нашето Отечество. Победа!