Корнелия Нинова към Владислав Горанов: Вие държахте химикалката, с която Дянков подписваше бюджетите

Двете най-големи партии и основни опоненти на предстоящите избори – БСП и ГЕРБ влязоха в остър спор в предаването на БНТ „Референдум“ във вторник вечер

Двете най-големи партии и основни опоненти на предстоящите избори – БСП и ГЕРБ влязоха в остър спор в предаването на БНТ „Референдум“ във вторник вечер.

Владислав Горанов, Лиляна Павлова и Томислав Дончев от ГЕРБ и представителите на БСП Корнелия Нинова, Димчо Михалевски и Петър Чобанов дебатираха увеличението на доходите и премахването на плоския данък. Както вече стана ясно, в предизборната кампания на Владислав Горанов се падна нелеката задача да се изправи срещу острието на социалистите Корнелия Нинова – и двамата са водачи на кандидат-депутатските листи в Софийска област.

Групата на ГЕРБ се обедини около тезата, че плоският данък трябва да се запази и че БСП не са последователни в позицията си.

„Точно вие най-добре не говорете за последователност, защото се отрекохте от политиката на финансовия министър Симеон Дянков и казахте, че тя е грешка, макар че точно Вие г-н Горанов бяхте дясната ръка на Дянков и му държахте химикалката, с която той пишеше бюджетите 4 години. Бюджети, с които спряхте плащанията на държавата към фирмите и замразихте доходите“, контрира го Нинова. Тя се позова на стенограми от заседанията на 41-ия парламент и цитира Владислав Горанов, който хвали Дянков и неговата бюджетната му политика.

“22 пъти повторихте, че политиката и бюджетът, които предлага Дянков, са най-добрите и единствените възможни”, каза още Нинова. Горанов на свой ред обвини Тройната коалицията и Пламен Орешарски за провежданата от тях финансова политика. Нинова му отговори с въпроса: „Вие къде бяхте по това време? Не бяхте ли част от екипа на Пламен Орешарски и защо тогава не изразихте несъгласието си?”.

Представителите на двете опозиционни партии демонстрираха частично съгласие с това, че трябва да бъдат намалени лицензионните и регистрационнните режими за бизнеса. „43 пъти ние от БСП предложихме в 41-то Народно събрание това да бъде направено, 43 пъти вие го отхвърлихте. Сега се сетихте след като вече фалирахте 300 000 фирми“, отбеляза Нинова.

Във вторник социалистите представиха своите мерки за откриването на нови работни места, повишаване на минималната работна заплата, осъвременяване на пенсиите и съживяването на бизнеса. БСП има намерение и да замрази увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране.