Писмо на Делян Добрев залага нов хаос в енергетиката

Апр 08, 2013 Новини БСП 0 1359

  За още по- голям хаос, който предстои в енергетиката, предупреди на пресконференция Явор Куюмдижев

 

За още по- голям хаос, който предстои в енергетиката, предупреди на пресконференция Явор Куюмдижев. Като виновник той посочи любимецът на Бойко Борисов - Делян Добрев. Явор Куюмдижев изтъкна, че през 2012г. Добрев е написал писмо до ДНСК, с което на практика признава, че управляващите тотално са загубили контрол върху включването на ВЕИ-тата. На базата на това писмо ДНСК отказва разрешения на над 130 фотоволтаични инсталации. „Тези отмени в момента падат в съдилищата в страната", подчерта Куюмдижев. По думите му тези централи предстои да бъдат включени, което ще създаде още по- голям хаос в енергийната система. Куюмдижев припомни още, че те са с най- висока цена и електроенергията им задължително се изкупува. Той напомни, че за 2 години ГЕРБ позволиха да се включат над 1000 мегавата и отбеляза, че е абсурдно ГЕРБ да бягат от отговорност.

Явор Куюмдижев отбеляза, че индустриалното потребление на ток е намаляло с 40% в резултат на погрешната политика на кабинета Борисов. „През 2007г. - 2008г. потреблението беше около 7000 мегавата. Никога не сме падали до 2000 мегавата в историята на българската енергетика от 50-те години", изтъкна Куюмджиев. По думите му сегашното положение е знак, че индустрията не работи и няма кой да потребява.

Явор Куюмдижев напомни още, че сегашните централи след 15 - 20 години няма да ги има, защото са прекалено стари. По тази причина АЕЦ Белене е важен проект за бъдещето на българската енергетика. „Става дума за източник на електроенергия за минимум 60 години. Колкото и да са полезни ВЕИ-тата, те имат срок на живот 20 - 25 години", отбеляза Куюмдижев.