БСП: Цветанов да се оттегли

Мар 29, 2013 Новини БСП 0 1427

  ДЕКЛАРАЦИЯ   В БСП проявяваме разбиране към нервната реакция на г-н Цветан Цветанов на информацията, изнесена в сигнала до главния прокурор

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

В БСП проявяваме разбиране към нервната реакция на г-н Цветан Цветанов на информацията, изнесена в сигнала до главния прокурор. Ако дори част от нея се окаже вярна, това ще е най-големият скандал в новата история на България. Тази пряка заплаха за демокрацията, за човешките права, за свободата на словото е твърде тежко престъпление, връщащо държавата ни в други, вече забравени времена.

Призоваваме всички държавници и политици, журналисти и бизнесмени да реагират остро на опита на бившия вътрешен министър да сложи гриф „секретно" и върху тази „папка", като се опита да потули истината с политически декларации за своето бъдеще.

Заставаме категорично на позицията, че единственото правилното решение след получаването на сигнала беше неговото оповестяване и внасяне на вниманието на прокуратурата. Учудени сме от наглостта на бившия министър да обяви, че има редица анонимни сигнали, които той не сметнал за необходимо да провери и огласи. В последния мандат на НС имаше специални комисии - наказателни отряди срещу представители на опозицията, които обаче не доказаха нищо.

Настояваме Цветан Цветанов да поднесе извинения на българските граждани, защото:

  • Той е политикът, нанесъл най-голяма вреда на държавността. Едва ли можем да забравим: „Длъжността президент е само протоколна", „Икономически кръгове лансират кандидати за вътрешен министър на служебното правителство", „Вие сте продуктът, който опаковахте в целофан" (Цветанов към депутатите в парламента). Няма как да простим безумните изказвания на министъра по повод официалната позиция на ЕК по казуса „Марковска" и възможността за извънреден междинен доклад на комисията, или заклинанията му за влизането на България в Шенген. Всички си спомняме изумения поглед на президента Плевнелиев при обявяването на Хизбула като отговорна за атентата в Бургас. За лириката в отношенията му със съдебната власт и красноречието му по повод спора със съдия Мирослава Тодорова дори не е необходимо да споменаваме.
  • Цветанов прояви изключитилен цинизъм дори при сдаването на поста си, заобикаляйки се с жертви на организираната и битовата престъпност. Изявления като: „ГЕРБ пречупи гръбнака на организираната престъпност" или „При втори мандат ГЕРБ чупи гръбнака и на битовата престъпност" звучат доста странно на фона на развихрилите се на нечувани исторически нива контрабанда и корупция.
  • Цветанов трябва да се извини за неадекватното си поведение и за публичните присъди, които своеволно раздаваше и с които петнеше името на обикновени граждани. Омаскаряването на хора и гилдии беше политика на кабинета Борисов цели четири години - разбира се с изключителния принос на Цветан Цветанов. Всички помним как бившият вече вътрешен министър от парламентарната трибуна обяви лекари от Горна Оряховица за убийци. Помним гръмкия арест на „абсолютния престъпник", който беше оправдан - Николай Цонев. Няма как да забравим автоматите, насочени срещу децата на Борислав Гуцанов, битите семейства в Кърджали, Мировяне и Скравена.
  • Името Цветан Цветанов и думата морал в едно изречение са оксиморон. Няма как той да раздава нравствени присъди на фона на шестте си апартамента, на покровителството над свои приятели и роднини - неговият кумец, които са спечелили 25 млн. лв. от обществени поръчки за година и половина управление на ГЕРБ и бетонира дюните край Несебър.
  • Докато беше начело на МВР Цветанов обяви, че начело на протестите стоят криминални структури и го използва, за да разпореди разработки на лидерите на протестиращите. А след това от ГЕРБ побързаха да финансират създаването на клонинги, оглавявани от Стоичков, които да отклоняват гласове на предстоящите избори.

Ние се обръщаме към бившия министър:

Г-н Цветанов, извинете се на българските избиратели за най-нечестните и манипулирани избори в историята на страната - президенските избори през 2011 г. Наглостта на ГЕРБ стигна до там, че депутати носеха чували, комисии се възмугиха от безпрецедентен натиск, а международни наблюдатели написаха доклади за България, от които светът научи как се подкопава демокрацията в страна-членка на ЕС. ГЕРБ и МВР смазаха изборите в Разлог през 2009 г., следваха уволнения на членове на избирателни комисии от квотите на други партии, дори от частни фирми. Запазена марка на ГЕРБ са насаждането на страх, подслушването и безпрецедентната полицейщина.

Г-н Цветанов, по повод на повдигнатото обвинение срещу Мирослав Найденов, Вие заявихте, че никой от ГЕРБ няма да участва в избори, докато не изчисти името си. Оттеглете се! А докато прокуратурата се произнесе по внесения сигнал, не петнете повече имиджа на страната ни!