Чудовищен скандал с подслушвани политици

Мар 28, 2013 Новини БСП 0 1278

Български вариант на Уотъргейт е на път да взриви държавата   Български вариант на скандала Уотъргейт е на път да взриви обществото, след като председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че е получил информация за нерегламентирано подслушване

Български вариант на Уотъргейт е на път да взриви държавата

 

Български вариант на скандала Уотъргейт е на път да взриви обществото, след като председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че е получил информация за нерегламентирано подслушване. Лидерът на БСП съобщи, че е получил на служебната си поща на Позитано материали, в които се твърди, че от 2009г. досега под ръководството на Цветан Цветанов нерегламентирано и противозаконно са подслушвани политици, бизнесмени, магистрати, общественици, лидери на протести. „Ако това е вярно, става дума за чудовищен скандал, който ще излезе извън границите на България. Ще означава, че е извършвана безскрупулна злоупотреба с власт от най- приближения министър на Бойко Борисов", каза Станишев. Той отбеляза, че според материалите списъкът на подслушваните включва:  Георги Първанов - в периода на създаване на АБВ, Росен Плевнелиев - в периода на формиране на служебния кабинет, Иван Костов - когато е критикувал Цветанов, Ахмед Доган - когато е разследван за Цанков камък, Волен Сидеров - когато се обърна срещу ГЕРБ. Симеон Дянков е бил подслушван периодично, а самият Сергей Станишев - неколкократно, Кристалина Георгиева - при някои от посещенията си в България. Други жертви на безскрупулните похвати са били - Нели Куцкова, Йонко Грозев от БХК, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Цветелина Бориславова, Георги Гергов, Красимир Гергов.

Според материалите подслушването се извършва от специална група, създадена лично от Цветанов през 2009г. Тя е работила под ръководството на началника на СДОТО Цветан Иванов, а след неговата смяна - контролът се поема от Камен Костов, а в последствие и от Сергей Кацаров. Подслушването се прави така, че да не остава никакви следи - без резолюции на ръководството на МВР, без съдебно разрешение, без рапорти на служителите. В сигнала са посочени и конкретните служители, които изпълняват поръченията и мотивите за тяхното мълчание.

„Ако тези твърдения са верни, това е тотално погазване на Конституцията, на законите. Това е чудовищна злоупотреба с държавна власт", категоричен беше Станишев. Той напомни за шокиращата информация от последните дни  за т.нар. „частен ГДБОП", както и за скандала с лекарите от Горна Оряховица. Лидерът на БСП припомни и за въпроса си до новия вътрешен министър - дали са следени и подслушвани лидери на протестиращите. „Никакъв отговор не е последвал. Това ме навежда на мисълта, че очевидно МВР и сега се управлява от Цветанов и неговия приближен кръг", добави председателят на социалистите.

Станишев обяви, че ще още днес, в 15.30 часа ще се срещне с главния прокурор, за да го запознае с материалите. „Ще настоявам незабавно да бъде извършена спешна и задълбочена проверка дали тези данни са верни", каза лидерът на БСП. Според него твърденията са лесно проверими. Може да се установи например - дали е внасяна мобилна техника за подслушване, регистрирана ли е, къде се съхранява и какъв е режимът на ползване; по кои обекти е ползвана техниката и какви са резултатите; използван ли е сив автомобил Крайслер Вояджър, пригоден ли е за монтиране на техническо оборудване и кои служители са го използвали; има ли в СДОТО служители с имена, посочени в сигнала, по какви задачи са работили те и какви са отчетните им документи.

„Искрено се надявам информацията да не се окаже вярна. Всичко това звучи ужасно", отбеляза Сергей Станишев и добави, че няма как данните да бъдат премълчавани.