Прокуратурата ще изяснява следени ли са политици, бизнесмени и магистрати по лично нареждане на Цветан Цветанов

Мар 28, 2013 Новини БСП 0 1074

Данните, които са описани в сигнала, който занесох на главния прокурор, са много тревожни

Данните, които са описани в сигнала, който занесох на главния прокурор, са много тревожни. Те разкриват една цялостна технология, която е функционирала вътре в МВР, описва конкретни имена на хора, които са участвали, по лично разпореждане на бившия министър на вътрешните работи, в една система на незаконно подслушване на политици, общественици и магистрати. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след срещата му с главния прокурор на Република България Сотир Цацаров.

По думите на Сергей Станишев данните в доклада  звучат достатъчно убедително, за да бъде разпоредена незабавна проверка по случая. „Получих уверението на главния прокурор, че ще разпореди незабавна проверка на прокуратурата по този случай. Разчитам на ефективността и бързината на тази проверка, за да бъде разкрита цялата истина за управлението на МВР", категоричен е лидерът на БСП.

Станишев припомни, че все още няма отговор на запитването му до новия министър на вътрешните работи г-жа Първанова  дали лидерите на протестите са били следени и подслушвани. „Затова сега единственият ми ход е да информирам прокуратурата. Искрено се надявам тези данни да не са истина, защото, ако това е така, то означава тотално погазване на Конституция, закони и демократични принципи. Това е директна злоупотреба с власт, която не може да не бъде проверена", каза още лидерът на БСП.

По думите на Сергей Станишев има три въпроса, които могат да бъдат лесно и бързо проверими от компетентните органи. „Първо - проверимо е дали в службата има такива лица и може да се изясни тяхната дейност за периода, посочен в информацията. Второ - съществува ли  подобна мобилна техника за подслушване, регистрирана ли е, как е ползвана и по кои обекти? Трето - има ли подобна кола, която се описва, оборудвана за нуждите на тази мобилна техника и за какво се е използвала тя", обясни лидерът на БСП. Станишев бе категоричен, че не е специалист в областта и разчита експертите от прокуратурата да генерират още много компетентни въпроси за разкриване на истината.

В отговор на журналистически въпрос, Сергей Станишев отбеляза, че според него главният прокурор е останал силно впечатлен от информацията, както и от посочените конкретни имена, използваната мобилна техника и превозни средства.