Победата за БСП ще бъде победа за българските граждани

Мар 27, 2013 Новини БСП в медиите 0 1172

  Интервю на Димчо Михалевски в сутрешния блок на БНТ: Водещ 1: Вчера имаше много емоции на „Позитано", макар че не вярвам да са били много приятни

 

Интервю на Димчо Михалевски в сутрешния блок на БНТ:


Водещ 1: Вчера имаше много емоции на „Позитано", макар че не вярвам да са били много приятни. Това ще ни разкаже сега г-н Димчо Михалевски, член на Националния съвет на БСП. БСП посочи водачите си на листи по отделните избирателни райони. Що за тактика е това, г-н Михалевски БСП първи каза, че нейният лидер няма да бъде премиер, първи посочи хората, които ще оглавят партийните листи? Не избързвате ли малко, защото сме свикнали партиите да изчакват, да видят кой ще бъде противникът в съответния избирателен район?
Димчо Михалевски: Г-н Гаврилов, бързината е половин победа. Така че това беше много важно за БСП, още повече ние отдавна водим дебат вътре в партията как да отговорим на обществените очаквания и въобще на посланията, които ще дадем. Прав сте, не е лесно решението, което беше взето вчера, защото това е една много сериозна крачка, която през последните 20 години прави БСП. Още повече, че за нас всеки един от нашите другари, които години наред бяха остриетата на партията, които защитаваха позицията на партията, сами по себе си те са ценни, не само за партията, за България, така че вчерашното решение не беше лесно, но в крайна сметка Националният съвет взе това решение. И аз съм сигурен, че тези наши другари, знакови личности като Румен Петков и Румен Овчаров, и другите бивши министри, Емилия Масларова, Асен Гагаузов, те ще продължат да бъдат част от екипа на БСП и ще дават своя ресурс за представянето на БСП в обществото.
Водещ 2: Може ли тази обида, която най-вероятно се таи във всеки един от тях, понеже не вярвам някои от споменатите от вас хора с удоволствие да се лиши от депутатско място в бъдещия парламент, може ли тази обида да се отрази на състоянието на БСП?
Димчо Михалевски: Вижте аз мисля, че по никакъв начин нито един от тези хора и нито един от нас не му е самоцел да бъде народен представител. По скоро ние през цялото това време разглеждаме действията като екип.
Водещ 2: Да, но това е оценка на човека, качествата му.
Димчо Михалевски: Вчера председателят на партията, когото представяше водачите и направи оценка съответно на хората, които се оттеглят, беше изключително ясен и точен за техния капацитет. Аз не мисля, че има някаква обида или някакво съмнение в техните качества. Напротив това са хора с изключително професионален капацитет, човешки ресурс. Разбира се, те бяха обект и на изключителна кампания срещу техните личности, което не може да не даде отражение. И вчера беше моментът, когато трябваше да преценим доколко и как може в рамките на една изключително къса кампания, имаме 45 дни до изборите, ще можем да излезем пред обществото и да дадем посланието, което е необходимо, тъй като забележете в какво състояние сме в момента. Разкъсани са връзките на обществото. Това е може би много тежък проблем, който съществува. Социалната справедливост е най-важният акцент, който ние искаме да покажем на хората, не просто, че искаме да възстановим социалната справедливост, но искаме да дадем по-дълъг хоризонт, защото ако забелязвате в момента всички политически партии говорят, че едва ли не след изборите отново, в къс период ще трябва да правим избори и да влезем в една спирала на кризите. И в този смисъл, когато ние излизаме с лицата на водачите, на цялостната ни концепция, които ще я представят, ние самите трябва да дадем знак, че сме готови да направим някакво обновление и нещо ново. Разбира се, това не е лесно решение и има риск всеки от тези възлови фигури на БСП да понесе някаква вътрешна обида. Но за разлика от другите партии, особено управляващата партия, ние ценим хората си и по никакъв начин няма да ги игнорираме и да забравим оттук нататък. Напротив.
Водещ 1: Опитва ли се БСП да скъса с наследството от Тройната коалиция, защото вижте сега знакови фигури, министри по това време - Овчаров, Петков, Петър Димитров излиза в пенсия, Масларова не е сред водачите на листите, от нова управление министър-председателят остава водач на листа, министърът на финансите Пламен Орешарски и двама заместник-министри, един от които вие? Това е опит да се скъса с недобрия имидж в обществото на онова управление или какво?
Димчо Михалевски: Оценката за Тройната коалиция има различни характери. Ние смятаме, че много от нещата, които са в негативен план нямат своето основание. Разбира се, някои от тях сигурно имат и това е също знак, както вие казахте все пак и партията, и председателят искаме да дадем знак, че правим някаква сериозна промяна. Самият Станишев каза, че няма да бъде премиер след предстоящите избори, което също е много сериозен знак. Но аз смятам, че дори сравнението как живяха хората по времето на Тройната коалиция и как живеят сега в момента, е в полза на времето на Тройната коалиция, но ние няма да се връщаме назад. В момента най-важното е ние да гледаме напред и да можем да покажем, че с тези хора, с тези водачи, с листите, които ще бъдат с тях, имаме... вчера гласувахме и много сериозно представителство на гражданската квота и на коалиционните партньори. Нещо, което не е ново за БСП, но в момента е разширено спрямо това, което е било досега, гласувахме вчера и местата в листите, които в следващите няколко дни ще трябва да бъдат приети от областните съвети на БСП и съответно гласуване в началото на следващата седмица от Националния съвет. Искаме да покажем, че наистина има нов подход към цялата политика, която трябва да се реализира, и която трябва да се усети от хората, защото ние в момента искаме да дадем някаква надежда за българските граждани, че първо може да има по-стабилен хоризонт и по-стабилно управление, което в крайна сметка те очакват. В момента тревогата, която цари във всички български граждани, е изключително голяма.
Водещ 2: Споменахте, г-н Михалевски гражданската квота, само че дали пак хората от така наречената гражданска квота ще бъдат на неизбираеми места просто, за да отбиете номера, грубо казано да кажете, че сте ги включили в листите или наистина ще се опитате да вкарате хора, които не са от БСП в парламента?
Димчо Михалевски: Практиката досега и в предните избори, гражданските квоти в масовия случай са били веднага след водачите. И вчера на гласуваните места на Националния съвет бяха такива. В масовия случай те са на второ място, трето място в по-редкия случай при по-дългите листи. Така че това са абсолютно избираеми места, защото нашата задача в момента е да бъдем първа политическа сила. Да спечелим тези избори, да има победа за левицата и лявото мислене в България, защото аз смятам, че само това е решението, което е възможно, за да даде едно устойчиво развитие в следващите години. Много разчитаме на гражданската квота и на коалиционните си партньори. Разбира се, ще бъдат обсъдени и имената. Очакваме от тях днес, утре да ги персонализират, местата, които ще бъдат в листите. Така че аз смятам, че първо те са в избираемата зона. Второ, ние много разчитаме на тях да дадат онази добавена стойност на нашите листи, за да можем да имаме наистина сериозно доверие в българските граждани с тяхна помощ.
Водещ 1: Можем ли да очакваме, г-н Михалевски някакви изненади след първите места в листите, защото сред водачите наистина има хора, които не са били депутати, предишни депутати, но няма някое съвършено ново лице. Явор Гечев например е бил младежки лидер, хората по места, които са местни лидери на БСП, можем ли да очакваме някакви изненади след първите места, които ще оповестите по-късно?
Димчо Михалевски: В самите листи ще има много нови лица, които не са били толкова познати. Те не са толкова нови за партийната работа на левицата. Но вие сам разбирате, че в изключително късата кампания няма как водачите да бъдат абсолютно непознати. Най-малкото те трябва да бъдат разпознаваеми и те имат огромната отговорност, както по отношение на организацията на работата на изборите в следващите шест седмици, така и да могат чрез тях посланията да стигнат до най-широк кръг български граждани. Но ще има много сериозно представителство в листите на много нови млади хора, които не са познати на широката общественост. Това вече ще свършат областните съвети на БСП.
Водещ 2: Г-н Михалевски, готвите ли се за евентуални следващи избори, ако прогнозите на политолозите, социолозите се сбъднат и парламентът, който бъде избран на 12 май, не може да излъчи стабилно правителство?
Димчо Михалевски: Аз смятам, че не е полезно България да влиза в политическа криза или спирала от избори. Състоянието и на бюджета, и на икономиката особено, която е движещият фактор, който трябва да произведе онези позитиви за гражданите под формата на данъци, на социална политика е такава, че аз мисля, че не можем да си позволяваме лукса да влизаме в такава спирала. Ние се готвим за тези избори и смятаме да постигнем максимално представителство, което да ни даде възможност да участваме и в управлението на едно правителство, което да реши проблемите на хората. Победата за БСП ще бъде победа за българските граждани.
Водещ 1: Благодарим ви за това гостуване. Димчо Михалевски представи логиката на БСП при определянето на водачите на листите за наближаващите парламентарни избори.
Водещ 2: Благодаря ви.