Съмнения за милиони от обществени поръчки, които текат към кампанията на ГЕРБ за изборите

Мар 27, 2013 Новини БСП 0 809

 Защо се крие Бойко Борисов? Защо не поеме отговорност за корупционните скандали на ГЕРБ?   От началото на годината милиони левове се канализират по крупни обществени поръчки

 Защо се крие Бойко Борисов? Защо не поеме отговорност за корупционните скандали на ГЕРБ?  

От началото на годината милиони левове се канализират по крупни обществени поръчки. Съмненията са, че върви разплащане с тези, които ще работят за кампанията на ГЕРБ за изборите. Това обяви на пресконференция членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев. Пред медиите той показа внушителната папка с обществени поръчки от земеделското министерство за последните три месеца. Сред тях има скандални примери като поръчка за 3 млн.лв.  за изработването на интернет портал, който Гечев определи като земеделски Фейсбук. Други 1,5 млн. лв са предвидени за мониторинг на гаранционния фонд, което би трябвало да е работа на самото министерство. Още 4 млн.лв. се дават за анализ  на хидромелиоративните системи, което също трябва да свърши самото министерство. Явор Гечев обобщи скандалните поръчки с думите - „15 милиона безсмислено дадени български лева".

Явор Гечев обърна внимание и на две фрапиращи решения на Министерския съвет, под които стои подписът на Борисов. Според Гечев те показват как се обслужват частни интереси с протекцията на бившия премиер от ГЕРБ.  Членът на ИБ на НС на БСП поясни, че става дума за казус, при който върху имот - публична държавна собственост е учредено безсрочно право на строеж в полза на конкретни фирми, без търг, без смаяна на статута. Целта на далаверата е две фирми да придобият на практика държавна собственост, за да се изградят частни малки електроцентрали - на Въча и на Марица.

Явор Гечев коментира още, че обвиненията срещу Мирослав Найденов са показателни за стила на бившите управляващи. „Рухна митът за морала, който прокламираха ГЕРБ", изтъкна членът на ИБ на НС на БСП.  Той със съжаление отбеляза, че страната ни е по първите страници на чуждестранната преса с корупционните скандали. „Къде е Бойко Борисов. Къде се скри този мъжкар, който уволняваше, назначаваше и поемаше цялата отговорност?", попита Явор Гечев. Той настоя да стане ясно защо Борисов прикрива Мирослав Найденов и себе си. „Не е ли време Борисов да поеме отговорност", настоя Гечев.

Председателят на Групата общински съветници на БСП в СОС Жельо Бойчев напомни за работата на Мирослав Найденов като директор в Екоравновесие. Бойчев подчерта, че има два фрапиращи доклада за работата на дружеството. Общинският съветник напомни и за скандала с приюта за безстопанствени кучета, който е построен върху частен терен и наемът е 20 000 лв. на месец. Бойчев изтъкна, че след подадени сигнали до прокуратурата, се оказва, че е образувано производство само срещу Петър Петров, който заема поста след Мирослав Найденов. „Няма никакво основание този чадър над Мирослав Найденов да продължава", категоричен беше Жельо Бойчев.