Явор Гечев разкри схемата на Мирослав Найденов за червивата храна за бедни за 30 млн. евро

Мар 25, 2013 Новини БСП 0 816

Бойко Борисов да каже - знаел ли е за далаверите на Мирослав Найденов?     Къде се скри Бойко Борисов? Знаел ли е за далаверите на Мирослав Найденов или може би пряко ги е възлагал? Този въпрос постави членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев на пресконференция

Бойко Борисов да каже - знаел ли е за далаверите на Мирослав Найденов?

 

 

Къде се скри Бойко Борисов? Знаел ли е за далаверите на Мирослав Найденов или може би пряко ги е възлагал? Този въпрос постави членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев на пресконференция. Председателят на Младежкото обединение разкри схемата с доставка на храни за бедни на изключително завишени стойности от 30 млн. евро., която има опасност да се случи и през настоящата година.

Гечев напомни за скандала с доставяните по програма на ЕК храни, в които бяха намерени червеи. Той отбеляза, че поръчката, която е за над 30 милиона евро,  е спечелена от една фирма, при това на многократно завишени цени. „По наша информация спечелилата фирма е именно една от разследваните от прокуратурата - „Чех" Йосиф Новосад - препоръчана лично от Мирослав Найденов по показания на свидетели - като спонсор на ГЕРБ за парламентарните избори през 2009 година", подчерта Гечев. Интересна подробност е, че пълният с гъгрици боб получава сертификат за "първо" качество, който е даден на доставчика ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95". Гечев изтъкна, че очевидно случаят е бил потулен, а корупционната схема не е била преустановена. Тя продължава и през 2011 и 2012г., когато фирмите, спечелили доставките на храни за социално слаби, са отново „Чех" - Йосиф Новосад и ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95".

Явор Гечев с тревога отбеляза, че срокът за подаване на документи за поръчката за настоящата година изтича днес. „Това ли са фирмите, които ще спечелят търга", попита членът на ИБ на НС на БСП. По думите му има силно ограничителни и манипулирани изисквания в обществената поръчка за 2013 година. Гечев поиска прокуратурата да провери обществените поръчки за 2011 и 2012 г. Той настоя да се изясни защо цените са били многократно завишени и в крайна сметка на БЧК е доставена негодна и дори отровна за консумация храна.

„Безкрайни са злоупотребите от Мирослав Найденов и Министерството на земеделието и храните. Тепърва започваме с оповестяването им. Надяваме се, че в сряда главният прокурор ще хвърли много повече светлина и няма да прикрие истината", изтъкна Явор Гечев. Той настоя прокуратурата и лично главният прокурор да каже дали е имало политически чадър над управляващите. Гечев поиска да станат ясни отговорите на няколко ключови въпроса - какво се е случило с разследването на Софийска градска прокуратура за търговия с влияние; какво е участието на Мирослав Найденов по случая; защо от 2009г. до сега няма ясни предприети действия; как така е бил сменен прокурорът по делото-какво е наложило това; защо свидетели по делото са давали показания и след това тези показания са били променяни или оттегляни - упражняван ли е политически и психически натиск върху тях от страна на партия ГЕРБ и Мирослав Найденов? „Искаме незабавно прокуратурата да каже -  как ще гарантира сега, че документи, в това число СРС-та, свидетелски показания и други материали по делото няма да бъдат унищожени", добави Гечев. Той поиска да стане ясно дали може в България министри да заплашват висши магистрати. „Да не забравяме, че това се случва точно когато за пореден път на страната ни се отказва членство в Шенген, а съдебната система остава под мониторинга на Европейската комисия", подчерта членът на ИБ на НС на БСП.