Сергей Станишев: Трябва да се изясни истината за скандала с подслушването

Мар 23, 2013 Новини БСП 0 979

За мен информацията за подслушване на политици и журналисти е гигантски скандал и всяка институция, която има отношение към това, трябва да изясни цялата истина, каза председателят на БСП Сергей Станишев в предаването „България говори" по Нова телевизия

За мен информацията за подслушване на политици и журналисти е гигантски скандал и всяка институция, която има отношение към това, трябва да изясни цялата истина, каза председателят на БСП Сергей Станишев в предаването „България говори" по Нова телевизия. Лидерът на социалистите отговори на въпрос на един от гостите в студиото във връзра със скандалната информация, че със знанието на Бойко Борисов и Цветан Цветанов „частно ГДБОП" разследва  политици и журналисти с цел да бъдат дискредитирани. „Това за мен психологически не е изненада, знам хората от тази власт, които ни управляваха последните години как работят с методи на дискредитация на всеки един опонент", коментира още лидерът на БСП. Той изтъкна, че шефът на ГДБОП Станимир Флоров е бил информиран за подслушването на политици и техните семейства, но не е реагирал. Сигнал е бил подаден и до комисията на Яне Янев за разследване на корупцията по високите етажи, но той е бил потулен.

„В БСП не върви чистка, а процес на обновяване", подчерта Станишев. Той сподели, че в последните два дни се срещнал с всички областни ръководства в партията. Лидерът на БСП съобщи, че до няколко дни ще бъдат обявени листите. „Без съмнение ще има сериозно гражданско представителство. И това не е заради "модата". Хората желаят сериозна промяна и всяка една партия, ако иска да оцелее, трябва да покаже такава тенденция. Това е оздравително за БСП", каза лидерът на социалистите. Той добави, че е важно водачите на листите да допринесат за максимално доверие към това, което БСП предлага като идеи за промяна.

На въпрос за бъдещето на страната Станишев заяви, че България се нуждае от правителство на националната отговорност, с широк диалог с обществото. „Убеден съм, че няма месия, не може да има месия, универсален спасител, юнак на коня, който да ни реши всички проблеми", добави той. Попитан от водещия как ще гарантира изпълнението на обещанията на партията, след като декларира, че няма да е премиер, Станишев отговори, че страната ни се нуждае от програмно, а не тясно-партийно правителство. А лидерът на която и да е партия, ако стане премиер, би затворил формата на това правителство. "Аз няма да бягам от отговорност. Въпросът е, че ние не желаем да превземем и окупираме властта за нас. Защото не това е важното. Властта е само инструмент да постигнеш цели - социални, политически, икономически", заяви лидерът на БСП.

Станишев изтъкна, че ангажиментите, които БСП поема пред хората, са добре премислени, защото социалистите си дават сметка какво е наследството на Бойко Борисов. „Имаме ясен план за действие и за първите 100 дни, за първата година, и за целия мандат", добави лидерът на БСП.  Той изтъкна, че една от първите мерки е за спиране на натиска върху малкия и среден бизнес, който сега е системно смазван. „Трябва незабавно да спре всякакъв рекет от държавата", категоричен беше Станишев. Той добави, че е необходима цялостна промяна в антимонополното законодателство. Лидерът на БСП напомни, че дребният и среден бизнес създава най-много заетост в България и причината за гигантската безработица в България, за тези 400 000 загубени работни места, е точно тази -  че той беше смазан при управлението на Борисов.

Станишев потвърди, че с ГЕРБ не е възможна коалиция след изборите, защото те са носители на модела, срещу който сега хората протестират - монополи, подслушване, задкулисни сделки. „Далеч не сме съвършени, но без нас и без победа на БСП няма да стане промяната,  категоричен беше Станишев.