Сергей Станишев: Бойко Борисов се стреми да управлява чрез служебното правителство

Мар 01, 2013 Новини БСП 0 974

  Личи стремежът на Борисов и на ГЕРБ да продължат да управляват и чрез служебното правителство

 

Личи стремежът на Борисов и на ГЕРБ да продължат да управляват и чрез служебното правителство. Ако искаме да говорим за служебно правителство, което да е независимо от досегашната власт и да работи в национален интерес, няма как да бъдат сменени само министрите. Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев в парламента, след като днес Бойко Борисов на практика призова зам.-министрите да се окопават в позициите си, за да продължава ГЕРБ да управлява чрез служебния кабинет. „Това е абсолютно неприемливо и отправяме официално предупреждение към президента, че ако този подход бъде възприет, това ще дискредитира служебния кабинет в очите на обществото", изтъкна Станишев. Той определи като безотговорно днешното изказване на Бойко Борисов. „Пребиваването в болницата може да се е отразило върху езика и съдържанието на посланията на премиера в оставка. Това, което говори, ми напомня Винету", добави лидерът на БСП.

Пред медиите Станишев коментира и състава на обществения съвет при президента, като отбеляза, че по темата е изпратил писмо до Росен Плевнелиев с конкретни възражения. Според лидера на социалистите изобщо не са ясни критериите за формирането на съвета. Станишев изтъкна, че в него трябва да присъстват хора, които представляват протестиращите граждани. На практика обаче са включени организации и институциите, които така или иначе участват и досега са давали акъл на Министерски съвет. Работодателите и синдикатите  например участват в съвета за тристранно сътрудничество, което ще продължи да функционира и при служебното правителство. Те са представени и в надзора на НЗОК. „Има тотален дисбаланс от гледна точка на обществените течения в България", изтъкна Станишев. Той обърна внимание, че по- голяма част от личностите и НПО, които са включени в съвета представляват крайно неолибералното виждане за развитие на България,  а реално хората протестират срещу монополите, срещу доминирането на пазара над обществения интерес. „Има група лица, които не бих могъл да кажа дали представляват институции, или са някакъв субективен избор", добави Станишев. Той критикува и факта, че няма нито една организация, която се занимава с гарантиране на честни и свободни избори. Не са представени и НПО, които да представляват ромски организации.

„Сега България се нуждае от служебно правителство, което да свърши пакет от спешни мерки", категоричен беше председателят на БСП. Той настоя за мерки, които  - да стабилизират социално икономическото положение, да покажат подкрепа на хората, да гарантират честни избори и да кажат истината за наследството на правителството. „Борисов остави разорена държава, опразнена хазна, мизерстващи хора, неработеща икономика, безработица", каза Станишев.