ПЛАН ЗА НЕОТЛОЖНИ ДЕЙСТВИЯ

Фев 28, 2013 Новини БСП 0 1182

НЕОТЛОЖНИ ДЕЙСТВИЯ   І

НЕОТЛОЖНИ ДЕЙСТВИЯ

 

І. СЪСТОЯНИЕТО НА СТРАНАТА

 

  1. Разкриване на реалното финансово състояние на страната, в т.ч:
  • Състояние и изпълнение на бюджет 2013 г
  • Състояние на фискалния резерв
  • Състояние и структура на държавния дълг
  1. Разкриване на държавните задължения, в т.ч.:
  • Невъзстановен ДДС
  • Неиздължени плащания по държавни поръчки
  • Задължения към болници
  • Задължения към общини.
  1. Разкриване на реалното финансово състояние на структурите към МЗХ и на обявените обществени поръчки, както и на  второстепенните разпоредители на бюджета му, и държавните предприятия към Изпълнителната агенция по горите.
  2. Разкриване на реалната степен на усвояване и рисковете от невъзстановяване на авансовите плащания и/или загуба на договорени средства с ЕС.
  3. Незабавно прекратяване на дейности по изнасяне и унищожаване на документи от държавната администрация. Да се предложи, чрез Сметната палата да се гарантира опазването и съхранението на документацията.
  4. Разкриване на случаи на злоупотреби от страна на правителството на ГЕРБ и сезиране на прокуратурата за констатирани крупни закононарушения.

 

ІІ. СВОБОДНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ

 

  1. Гаранции срещу всякакви форми на въздействие от страна на ГЕРБ, върху подготовката и провеждането на „Избори 2013", както и при отчитането на резултатите:
  • Незабавна департизация на ръководството на МВР. Освобождаване на ръководни кадри от системата на МВР, изпълняващи политически поръчки на ръководството на ПП ГЕРБ.
  • Освобождаване на областните управители и назначаване на тяхно място на авторитетни личности с необходимите управленски качества
  • Незабавно прекратяване на преназначаването на лица от политическите кабинети в министерствата на други ръководни длъжности
  1. Да се осигури гражданско наблюдение и контрол, като за целта правителството:
  • Инициира създаването на граждански съвет за наблюдение на изборите (към ЦИК, евентуално и РИК).
  • Осъществява засилен диалог със структури на гражданското общество, синдикати и работодатели.
  1. Осигуряване на граждански контрол и прозрачност на ЕАД „Информационно обслужване". Незабавно освобождаване на ръководителя на държавното дружество, проф.М.Константинов.
  2. Незабавно изчистване на избирателните списъци от „мъртви души"
  3. Гаранции от страна на органите на реда и на съдебната система срещу контролирания и купен вот. Да се предприемат превантивни мерки спрямо евентуални закононарушители (подписване на предупредителни протоколи, контрол върху финансови потоци, защита при заплахи за уволнения и дисциплинарни санкции), засилено присъствие на „рисковите" места (секции) за провеждане на изборите,  подвеждане под отговорност на виновните лица.
  4. Засилено наблюдение върху рисковите фази на изборния процес като:
  • отпечатването на бюлетините,
  • предаването и съхранението на изборните книжа,
  • отчитането и преброяването на резултатите,
  • въвеждането на данните в изчислителните центрове,
  • обработката в ЦИК;
  1. Неутрализиране на „рискови" групи, чрез изолиране, предупреждения и други мерки на закона. Предотвратяване на ексцеси при масовите прояви.

 

ІІІ.СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ МЕРКИ

 

ЕНЕРГЕТИКА

 

1.      Забрана ЕРП-та да прекратяват електроснабдяването на битови потребители при просрочване на фактурираните задължения в периода декември 2012 г. - май 2013 г.

2.      Служебното правителство незабавно да утвърди състав и председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

3.      Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да задължи ЕРП-та, да предложат на битовите потребители разсрочен, безлихвен погасителен план за период най-малко от три месеца.

4.      Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да утвърди промени по отношение на цените на електроенергията за битови потребители, като:

  • Въведе определено количество електроенергия на по-ниски цени за битови потребители
  • Отмени увеличението на такса пренос през мрежа високо напрежение на Електроенергийния системен оператор от 1.07.2012 г.
  • Ревизира структурата на разходите на електроразпределителните предприятия и нивата на признатите им загуби.
  • Намали дела на най-скъпите електропроизводства в електроенергийния микс и увеличи дела на по-евтините източници.

5.      Служебното правителство да наложи спиране на гражданските и изпълнителните дела срещу граждани, които не са платили сметките си за ток, съгласно чл.229, ал. 1 т.г.1,4 и 5 ГПК (по взаимно съгласие; когато се разглежда друго дело, имащо значение за решаването на спора; когато се разкрият престъпни обстоятелства)

 

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

 

  1. Ритмично финансиране на текущата дейност на болниците. Финансово подпомагане на малките общински болници в отдалечените и трудно достъпни региони.
  2. Осигуряване за всички пациенти достъп до направления за лекарска помощ.
  3. Възстановяване на средствата иззети от НЗОК.
  4. Отмяна на методиката за финансиране на доболничната и болнична помощ.
  5. Ревизия в 7 дневен срок на финансовите потоци от НЗОК.
  6. Незабавни мерки:
  • изготвяне на пълен разчет на средствата за лекарства и консумативи в зависимост от предвидените средства
  • ревизия на цените на лекарствата

 

СОЦИАЛНА СИГУРНОСТ

 

  1. Гарантиране на срочното  изплащане на всички видове обезщетения и помощи в т.ч:
    • Енергийни помощи
    • Социални помощи
    • Помощи предвидени в Закона за семейни помощи за деца
    • Обезщетения за бременност и раждане
    • Обезщетения за безработица
  2. Гарантиране на ритмичното изплащане на пенсиите, в т.ч. и на предвиденото увеличение от 1 април 2013 г.
  3. Осигуряване на необходимите средства по програмите за заетост във връзка с продължаващото увеличение на безработицата.
  4. Оценка на възможностите за преразглеждане на обхвата и размера на енергийните и социални помощи за най-застрашените социални групи.
  5. Гарантиране на ритмичното усвояване на средствата от Европейския социален фонд чрез осигуряване на необходимите оборотни средства и бързо възстановяване на верифицираните плащания по оперативна програма ,,Развитие на човешките ресурси".

 

НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ

 

  1. Незабавно да се актуализират бюджетите на общинските училища и детските градини, както и БАН в съответствие с резките ръстове на комуналните услуги. При необходимост средствата да се осигурят, чрез преразпределение на бюджета на МОМН.
  2. Замразяване размера на таксите в държавните висши училища, БАН и ССА за учебната 2013-2014 г.
  3. Да се завърши прегледа на компрометираната конкурсна сесия във Фонд „Научни изследвания".
  4. Да се направи преглед на участието на политически лица и техните приближени сътрудници в различните европейски проекти.
  5. Да се предприемат спешни действия относно защитата на финансирането по ОП „Наука и образование".
  6. Да не се закриват социални домове, интернати и помощни училища.

 

РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА

 

1.      Незабавно облекчаване на съгласувателните процедури при реализацията на инвестиционни проекти - намаляване на административното бреме и съкращаване на сроковете за одобряване.

2.      Облекчаване на процедурите по верификация на разходите при изпълнение на европроектите.

3.      Допълнително капитализиране на Фонд ФЛАГ за ускорено префинансиране на изпълнението на европроектите от общините.

4.      Стартиране прием по всички възможни мерки от Програмата за развитие на селските райони най-късно в средата на месец април предвид опасността да не се договорират средства през 2013 г.

 

ПРАВИТЕЛСТВЕНИ АКТОВЕ

 

1.      Преустановяване на разпоредителни действия с обекти на държавна собственост, в т.ч. продажби на имущество, концесии, промяна на статута на държавната собственост и др.

2.      Въздържане от всякакви разходи, които не са с неотложен характер.

3.      Отмяна на увеличенията на административните такси, въведени през 2012 г. и началото на 2013 г. Възстановяване на равнищата от 2011 г.

4.      Изясняване на хода на работа по по-крупните държавни поръчки и проекти. Временно преустановяване на работата по тях, както и въздържане от пристъпване към нови проекти.

 

ЕВРОФОНДОВЕ

 

  1. Продължаване на процеса на подготовка на Споразумението за партньорство с ЕК с оглед на следващия програмен период. Следва да бъде проведен обществен дебат с представители на бизнеса, работодателски и браншови организации,  неправителствени организации и др. Да се гарантира приемственост не само по отношение на административния капацитет, но и по отношение на официалната документация (да не се допуска унищожаването й по подобие на документи на Министерство на финансите).
  2. Намаляване на административните тежести и бюрократични пречки за гражданите и бизнеса в краткосрочен план:
  • Гарантиране на непрекъснатост на разплащанията по проектите, а също така прозрачност и отчетност на процеса на управление и усвояване на средствата.
  1. Подобряване на междуведомственото сътрудничество (контрол и управление на съгласувателните процедури за проектите между самите министерства  и уеднаквяване на изискваните документи).
  2. Гарантиране на гласност на информацията за провежданите процедури за набиране на проектни предложения.

 

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

 

  1. Възстановяване на нормалната събираемост на приходите, в т.ч.:
  • Смени в ръководствата на НАП и АМ. с налагането на спешни мерки, като допълнително
  • Смяна на акцизните бандероли на алкохолните и тютюневи изделия.
  1. Придържане към приетия емисионен календар /за емитиране на вътрешен дълг/.