Служебното правителство не трябва да е обвързано с която и да е политическа сила или с корпоративни интереси

Фев 22, 2013 Новини БСП 0 1215

Служебният премиер и служебното правителство не трябва да оставят намек за политическо влияние и обвързаност с която и да е политическа сила или с корпоративни интереси

Служебният премиер и служебното правителство не трябва да оставят намек за политическо влияние и обвързаност с която и да е политическа сила или с корпоративни интереси. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след консултациите при президента. Председателят на социалистите отбеляза, че по време на разговора е било заявено, че няма политическа сила, която би се нагърбила със съставяне на правителство в рамките на този парламент. „Категорично заявих, че смятаме този парламента за изчерпан като доверие и възможност да състави правителство, което да отговори на очакванията на хората", добави Станишев.

Лидерът на социалистите изтъкна, че отговорността на президента е огромна, защото от него зависи следващият служебен кабинет. Станишев беше категоричен, че той не трябва да бъде второ издание на управлението на Бойко Борисов, което докара България до икономически, социален и политически срив и до масови протести. „Не трябва да има никакъв намек за министрите, зам.-министрите, политическите лица в кабинета, че представляват една политическа партия и че всъщност ГЕРБ ще бъдат на власт, без формално да носят отговорност", подчерта Станишев. Той изрази възмущението си от ГЕРБ, които от вчера се държат като опозиционна политическа сила, все едно че три години и половина не са управлявали.

Станишев обяви, че когато президентът формално покани левицата за връчване на мандат, БСП ще го върне незабавно, защото няма намерение да формира правителство. Въпреки това обаче лидерът на БСП изтъкна конкретните виждания за мерките, които трябва да предприеме служебното правителство.

„Служебният премиер незабавно трябва да разкрие реалното състояние на фискалния резерв, на изпълнението на бюджета, на задълженията на болниците и на общините, на задълженията на държавата към бизнеса. Служебният кабинет не може да покрива корупцията, далаверите и злоупотребите, които се случиха при управлението на ГЕРБ", каза Станишев. Той беше категоричен, че е неприемливо Цветанов и приближените му да имат каквото и да е отношение към провеждането на изборите, защото това би ги опорочило. „Поисках гражданските структури, наблюдателите и политическите партии да имат свои представители в ръководството на Информационно обслужване, което ще брои изборите", добави лидерът на БСП.

Пред президента Станишев настоя в рамките на оставащите дни парламентът да се концентрира върху теми, които пряко засягат живота на хората - например промени в енергийния закон, така че да се развържат ръцете на ДКЕВР при възможност да намали цените за ток. Според Станишев трябва да се разгледа и приеме мораториумът за строеж и сделки по Черноморското крайбрежие. „Предложих да се приеме решение на парламента по отношение на функционирането на НЗОК, защото съм безкрайно разтревожен от състоянието на Касата и от това, че се намалява с 20% финансирането на повечето болници, което може да се окаже заложена социална бомба", каза още Станишев. Той настоя да се приеме решение на парламента, с което да се покани разширена мисия на ОССЕ и ПАСЕ за наблюдение на предстоящите парламентарни избори.

Попитан от медиите какво мисли за идеята за Велико Народно събрание и промяна на Конституцията Станишев коментира: „Конституцията не е свещена крава, но проблемите, които изкараха хората навън са пряко свързани с бедността, с липсата на работа, срещу плячкосването на държавата. Няма Конституция, която да даде гаранция, че властта няма да я погазва и нарушава, което се случва днес като практика. Това не е реално в дневния ред на обществото от гледна точка на решаването на проблемите на хората, които буквално гладуват".