Изказване на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

Фев 21, 2013 Новини БСП 0 1440

  ИЗКАЗВАНЕ на председателя на ПГКБ Сергей Станишев     Внимателно слушах дебатите досега

 

ИЗКАЗВАНЕ

на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

 

 

Внимателно слушах дебатите досега. Задавам си един въпрос - това, на което станахме свидетели преди малко, дали беше просто поток от създание, или беше част от един сценарий, който в момента се разиграва. Защото има достатъчно информация, че от цялата страна пътуват платени автобуси, държавни служители, които да демонстрират народната обич към управляващата партия. Очевидно е и трябва да се знае че независимо, че е в оставка, това правителство отговаря за граждански мир, за свободите и правата на гражданите, за реда в страната. Искам да предупредя, че при ескалация на ситуацията, каквато не е изключена при подобно поведение и организирани провокации от страна на управляващите, те поемат отговорността за състоянието на страната.

Слушах внимателно и си задавам един въпрос - ако всичко е толкова прекрасно, как се стигна до тук? Задавате ли си въпроса - защо в рамките на 48 часа двама български граждани се самозапалиха? Кога е било това? Задавате ли си въпроса - защо миналата неделя в десетки градове в страната 100 000 български граждани бяха на улицата и викаха оставка на правителството. Очевидно всичко е прекрасно в съзнанието на управляващите и на мнозинството, след като ставате на крака и аплодирате. Само че в какво състояние се намира днес държавата?

Държавата се намира в политическа криза. Държавата е на ръба на финансов срив, тотален. Икономиката е на колене, гражданите мизерстват. Именно затова излизат на протест - защото само това има остана. Защото три и половина години управлява това правителство. Толкова самовлюбено, толкова самоуверено и нахално, толкова безразлично към съдбата на хората, които излизат на улицата, защото губят работа, които не могат да си платят сметките, които не виждат опазване на демократичните принципи.

Как стигнахте до тук? Сигурно заради това ГЕРБ организира днес своя митинг пред Позитано. Какво искате - да разбиете сградата? Или да оградите парламента на Република България? Задавам този въпрос и казвам кой носи отговорност за реда в страната.

Днес се намираме в ситуация, когато си отива едно правителство, което трябваше отдавна да си отиде. Преди три години и половина тази власт се ползваше действително с широка подкрепа, 70% доверие, всичко можехте да направите, всякакви реформи, всякакви законови промени, всичките си ангажименти да изпълните. Преди един ден премиерът каза - държавата ми е по- скъпа от партията, няма да подавам оставка. На следващия ден си обърна позицията на 180 градуса. Защо стана това? Защото осъзна, че ако не го направи, ще бъде пометен от народен гняв. И се опитва сега - и г-н Борисов, и неговата партия да се изнижат като мокра връв от своята отговорност за състоянието на държавата. Защото то е трагично.

Отива си най- лъжливото правителство на българския преход, което излъга надеждите действително на огромен брой българи, които вярваха във вас. Едно правителство, което си мени позицията през ден и се обръща на 180 градуса. Дори вчера министър Дянков - жалко че и той не се изказа, щеше да ни помогне много в кампанията - заявява колко блестящо е финансовото състояние на държавата. Фискалният резерв е 1 млрд.лв. под законовия минимум. Вчера бяха емитирани 800 млн.лв. нов дълг. И общата сметка за хората, отрицателната сметка на минус от управлението на ГЕРБ вече е 8 млрд.лв. и никой не знае колко всъщност е. Защото няма информация колко са дълговете на болниците, колко са неразплатените стотици милиони към българския бизнес, какви ангажименти са поети, но не са изпълнени. Строят се магистрали на вересия, хората протестираха, че една година не са им плащани заплати. Това означава, че правителството не е превеждало пари за това.

Отива си едно правителство на монопола, на политическия монопол и на икономическия монопол. Защото това е вашата философия - единовластие в държавата и цялата икономика в едни ръце. Няма как вие да се преборите с монополите, защото от първия ден на това правителство и три години ЕВН имаше свой министър на икономиката и на енергетиката, който работеше в ЕВН преди това. Няма как да се преборите с монополите, след като назначавате като представител на държавата в ЧЕЗ човек с прякор каратиста. За какви заслуги и с какви задачи?

Това правителство действително срина икономиката. Предупреждавахме стотици пъти - че близо 80 от приетите закони са конкретно лобистки и обслужващи нечии икономически интереси и смазващи честната конкуренция в България. По този начин убивате дребния и среден бизнес и затова е гигантската безработица, когато близо 700 000 българи са без работа - не заради световната криза,  а заради липсата на правила в икономиката, заради поощряването на монополите и изкуственото им създаване във всеки един сектор. Това правителство обеща увеличаване на доходите, докара хората до мизерия, защото когато липсва държавен контрол върху естествените монополи при това съзнателно липсва, очевидно с материален икономически интерес на част от управляващите, на върхушката и едновременно с това има инфлация 30% в хранителните стоки, увеличаване на цените на тока и замразяване на доходите едновременно, какво им остава на хората, освен да протестират? Те не могат да си платят сметките, затова са на улицата.

Вчера Борисов заяви - ако искате да ви управлява улицата, аз си подавам оставката. Извинявайте, кой съзнателно и целенасочено разрушаваше българските институции три и половина години? Когато не идваш в парламента да защитиш своя бюджет, своята политика, своето правителство, какво остава? Какво уважение към институциите, когато правителството овладява всички независими регулиращи органи, в това число ДКЕВР, всичко, навсякъде са променени хората и са направени ваши назначения. Какво очаквате като уважение към институциите? Когато парламентът се превърна в един гумен печат, който подпечатва всяко решение, взето навън в задкулиситето, какво очаквате? Естествено, че ще излязат хората да протестират.

Защо мълчите? Говорите различни имена от криминалния свят. Ами за Мишо Бирата - защо няма разследване? Какъв ред, каква законност, какви еднакви правила? Няма, защото е политически неизгодно, въпреки самопризнанието на министър-председателя, че е водил този разговор - с какво се занимава прокуратурата? Действително това управление имаше уникален шанс и съжалявам, че го пропиля по толкова безобразен начин.

В началото на тази сесия г-н Велчев каза - дайте заедно да работим, да правим съгласие. Късно е. Когато три и половина години водиш политика на отрицание на всякакъв диалог, когато всеки несъгласен е враг, всеки протестиращ е или водач на бентли, или лекар-убиец, или още не знам какво. Нямаше никакъв диалог, имаше монолог през телевизора. Спускане на политиката на държавата през телевизора. Само че хладилникът победи телевизора. Затова си отива сегашното правителство.

Трябва час по- скоро, сега веднага да се гласува оставката на правителството, защото докара България до кръв, окървави деня на Левски, при това с насилие от полицията, абсолютно излишно. Можеше да бъде овладяна ситуацията без това насилие.

Сега на ход е президентът на републиката. Той е пред голямо изпитание за себе си като държавен глава заради подозрението, че изпълнява волята на една политическа сила, която го избра. Надявам се да бъде на висотата на своята отговорност, да посочи служебно правителство, което да бъде не партийно, не второ издание или завоалирано издание на ГЕРБ. Защото не се съмнявам, че управляващите желаят тихомълком, зад гърба да управляват това правителство. Ще видим дали ще издържи на това изпитание. Това правителство трябва да има три ясни задачи, по които действително да опитаме да постигнем консенсус.

Първо - честни и свободни избори. 60% от хората в България не вярват, че изборите няма да бъдат манипулирани - заради начина, по който ги организира миналия път през 2011г. г-н Цветанов. Това е факт, това е общественото мнение. Това правителство в тази област не бива да допуска Цветанов и близо да МВР, защото МВР се превърна в политически инструмент за съжаление. И се унизи професионализмът на хората в МВР. Това правителство трябва да каже истината - за състоянието на бюджета, за състоянието на обществения сектор. Какво е финансовото състояние на НЕК днес, на Булгаргаз, на други обществени дружества? Докарани са до фалит. Трябва това да се знае, за да се знае на каква основа стъпва това служебно правителство. И третото нещо - трябва да разкрие всички далавери, които се ляха като скандали и захлупваха един друг през последните месеци и седмици, показващи истинската същност на това управление, което ограби държавата, плячкоса обществен ресурс в свой интерес, за свои икономически мерки. Това правителство трябва да направи няколко спешни икономически решения и мерки. Първо по отношение на цените на тока, така че хората да не треперят днес каква сметка ще им дойде следващия ден и дали ще могат да я платят.

По отношение на това, че изгонихте монополите. По тази тема сме готови да разговаряме и да подкрепим политически нужни мерки- спешни в подкрепа на бизнеса. Но голямата промяна може да дойде само през избори- това е справедливото и почтеното пред хората. ГЕРБ иска сега да настъпи хаос. Колко зле е без тях- няма да е по зле.

Трябва да има избори, час по-скоро, в края на април. Съвсем реалистичен период, който да каже волята на гражданите и оттам действително да има възстановяване - първо на демократична държавност; второ - на силна държава в икономиката като регулатор и инвеститор и трето -  нова социална държава, нов социален договор в защита на интересите на българите, така че да има доверие в институциите. Това са националните интереси.