Конгресът на БСП прие ключови документи за партията, които й осигуряват солидна подготовка за предстоящите избори

Фев 16, 2013 Новини БСП 0 1528

  Делегатите на 48-ия Конгрес на БСП приеха политическата рамка за участието на партията в парламентарните избори през 2013г

 

Делегатите на 48-ия Конгрес на БСП приеха политическата рамка за участието на партията в парламентарните избори през 2013г. „Радикална промяна за демократична и социална държава", както и политическата декларация „За развитие на пряката демокрация в Република България". В рамките на заседанието социалистите направиха и промени в Устава на БСП, които се налагат заради Изборния кодекс. „Промените са поредната крачка в пътя, който сме поели, в отговорността ни пред българските граждани, предвид предстоящите избори", каза Калоян Паргов.

По- рано на заседанието на Конгреса Румен Овчаров остро критикува управлението на ГЕРБ. „Ако трябва да се направи паметник на правителството на ГЕРБ, трябва да се сложат три неща - калинка като символ на некомпетентността, скакалец - като готовността да се плячкосва и изяде всичко и мутренска бухалка - като символ на насилието, което се упражнява масово и срещу всичко. Само БСП може да устои на този натиск". Това заяви депутатът от ПГКБ Румен Овчаров на 48-мия Конгрес на партията. Овчаров бе категоричен, че точно по тези причини трябва ясно да се заяви, че никога и при никакви обстоятелства БСП няма да направи коалиция с ГЕРБ. „Никога и при никакви обстоятелства, защото тук става дума за престъпната империя на мутрите. Престъпната империя на ГЕРБ, която няма да се посвени да хвърли всичко срещу нас. Ние можем да спечелим битката, но само ако разберем, че единично спасение няма", категоричен бе Румен Овчаров. В изказването си той сравни и достиженията на предишното и настоящото правителство. „Всички помните как за 4 години пенсията се увеличи двойно, брутният вътрешен продукт растеше с 6 процента годишно, в страната влязоха 25 милиарда лева чуждестранни инвестиции, а безработицата бе 5%. Всичко това бе висш пилотаж в управлението на държавата. А можете ли да ми кажете, колко е броят на безработните българи днес? Сигурно достигна 700 000! 50% от българските граждани живеят на границата на бедността, а българската държава се клати на ръба на рецесията", каза още Румен Овчаров.

 „Свърши хубавото време за ГЕРБ. От началото на годината - нито една добра новина за президент, премиер и правителство - само купеста облачност и все по-голямо недоверие и дъжд от оставки", каза евродепутатът Илияна Йотова. Според нея след 4-годишно управление на ГЕРБ, няма да ни стигнат и всички пари на Европа, защото социално слабите вече са огромното мнозинство от български граждани. „Дори и европейските проекти не стигат по предназначение. Схемата за европейски проекти е разработена така, че ако си бенефициент, но не си от ГЕРБ, просто нямаш шансове", категорична е Йотова. По думите й е срамно, че след 6 години в ЕС България присъства в новините на европейските и световните медии с нападението срещу Ахмед Доган, със стрелбата пред Съдебната палата, с криминалното минало на премиера, с протестите на хората срещу безбожно високите сметки, а в Европейския парламент се провежда дискусия за демокрацията и свободата на медиите у нас. „Българските граждани вече вдигнаха глави срещу ограбването, безхаберието и мизерията, натрапвани им от властта, макар и управляващите да не го признават. Не го признават, защото за това се иска достойнство", каза още Йотова.

„Призивът във Варна от няколко дни на протестите е „Варна, събуди се!". Днес трябва ние да излезем от конгреса с девиз „България, събуди се!", заяви Борислав Гуцанов.