Сергей Станишев зададе посоката за радикална промяна в България

Фев 16, 2013 Новини БСП 0 1436

БСП даде заявка за управлението на страната и пое конкретни ангажименти към хората Днес БСП е единствената партия, която последователно и категорично се противопоставя срещу ГЕРБ

БСП даде заявка за управлението на страната и пое конкретни ангажименти към хората

Днес БСП е единствената партия, която последователно и категорично се противопоставя срещу ГЕРБ. Ние сме последната защитна линия. Зад нас е България. Тези емоционални думи на лидера на БСП предизвикаха взрив от аплодисменти в препълнената зала 1 на НДК. Пред делегатите на 48-ият Конгрес на БСП Сергей Станишев зададе посоката за радикална промяна в политиката на държавата и изрази готовността на БСП отново да поеме отговорност за управлението на страната. Лидерът на социалистите беше категоричен, че БСП се бори за България и за спасяването на страната, а промяната е национална задача. Специален акцент Станишев постави върху социалните ангажименти на БСП. „Ние сме социалисти и никога не сме стояли настрани, когато народът е бил в беда", каза лидерът на БСП, припомняйки тежката ситуация, в която българите се намират заради управлението на Бойко Борисов. „ГЕРБ вкараха България в диво Средновековие. България е на колене. Трябва да се намесим решително", каза Станишев и добави, че в противен случай страната ни наистина ще се затрие.

Като основен ангажимент пред българските граждани Станишев изтъкна създаването на нови 250 000 нови работни места и водене на политика за догонващо повишаване на доходите. На следващо място лидерът на БСП отбеляза инвестициите в бъдещето, които се изразяват в политиката за младежта, насърчаване на раждаемостта, на майчинството и младото семейство, отстояването на младежка гаранция. Левицата предлага програма за 10-годишна ре-индустриализация на България. БСП ще възроди гръбнака на заетостта - малкия и среден бизнес, ще реформира  администрацията и ще въведе цифровизация на публичните услуги. Приоритет за социалистите е ограничаването и регулирането на монополите. Поемат ангажимент за безплатен достъп до интернет, за спешни мерки в здравеопазването и за развитие на науката и образованието. „Мисли първо за малкия, давай предимство на българското", е принципът, върху който акцентира Станишев. Председателят на БСП призова за реабилитация на диалога и на съгласието. „Всички сме български граждани, трябва да имаме общо бъдеще", отбеляза лидерът на социалистите. На следващо място той подчерта възстановяването на реда и на сигурността в страната, преодоляването и рязкото ограничаване на корупцията.

В доклада си Сергей Станишев анализира и състоянието на БСП. Той изтъкна, че днес партията има ново, много по- добро самочувствие. „Устояхме и тръгнахме напред, сега е време да се затичаме", добави Станишев. Той напомни, че последните социологически проучвания определят БСП като първа политическа сила или сочат паритет с ГЕРБ. Станишев напомни и за успеха на левицата на референдума, който се превърна и в първа лична загуба на Бойко Борисов. „Не БСП, а ГЕРБ са в изолация", каза лидерът на БСП, но добави, че това не трябва да успокоява левицата. „Никой няма да гласува за нас, само защото е намразил ГЕРБ", предупреди Станишев и отбеляза, че предстои кампания, в която всеки трябва да вложи апостолска работа. „Хората трябва да ни чуят, да ни критикуват, да ни разберат. Кампанията ни е с гражданите и за гражданите", подчерта лидерът на БСП и напомни, че партията се радва и на мощна международна подкрепа. Станишев не пропусна и въпроса за честността на изборите. „Трябва да кажем на всички хора, че ние ще бъдем гарант за тяхната свободна воля", каза председателят на БСП.

„Днес БСП се бори за България, не може да се борим за депутатски места за малцина. Който разпределя постове сега, трябва да знае че няма да ги получи, ако се занимава с това", каза Станишев. По думите му всеки ще бъде оценяван според това какво е направил за каузата на БСП преди изборите. Станишев изтъкна необходимостта левицата да води широк диалог с хората, с авторитетите по места, така че партията да се отвори и колебаещите се да припознаят в БСП алтернативата. Станишев изтъкна, че е необходимо правителство, което ще управлява с таланта на целия народ.  

В началото на словото си Станишев се обърна специално към протестиращите граждани в страната с думите - „не сте сами, вашият глас е чут. Решение има и за него ще говорим днес. Чуйте нашето послание към България и българите, елате, включете се, за всеки ще има място. Не правим заявка за власт , а за смяна на посоката на развитие. За да има утре, трябва да направим нещо днес. Бъдещето на България е днес и сега", каза Станишев.