Янаки Стоилов: БСП прави радикална промяна за демократична и социална България

Фев 16, 2013 Новини БСП 0 1433

„Нацията ни се топи

„Нацията ни се топи. Днес половината български граждани живеят в бедност или риск от бедност. Неравенството става още по-болезнено и несправедливо. Ширещата се престъпност прави хората все по-несигурни. Сивата икономика е най-големият отрасъл в българското стопанство. Корупцията разяжда цялото общество. За това БСП прави радикална промяна за демократична и социална България". Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов при представянето на политическата рамка за участието на БСП в Парламентарните избори през 2013г. по време на заседанието на 48-я Конгрес на партията.

Според Стоилов България се нуждае от политика на границата на възможното, в центъра на която стоят хората и техните проблеми. Политика, която се характеризира с регулиране и контрол на пазара, с преразпределение, държавни инвестиции в икономиката, образованието и науката, в здравеопазването, иновациите и културата. „Радикалноста на нашата лява политика се състои в амбициозните й цели- цялостна модернизация на икономиката и обществото, изкореняване на бедността, премахване на крайното неравенство, продоляване на демографската криза и завръщането на значителна част от младите българи в страната", обясни още Янаки Стоилов.

По думите му, всичко това може да се постигне само чрез отстраняването на ГЕРБ от власт. „Само по този начин България ще излезе от кризата и ще се насочи по пътя на промените, които вече се случват в Европа. Точно за това ние, социалистите, сме призвани да помогнем на хората да си върнат държавата и да сменим това арогантно управление. Ние ще помогнем на България да намери изход от кризата", категоричен бе Янаки Стоилов. Той подчерта, че точно по тези причини основната политическа цел на БСП е да спечели предстоящите избори. „Необходима ни е убедителна победа. Не просто да бъдем първа политическа сила, а да ги спечелим убедително, за да можем да постигнем радикалната промяна, която предлагаме", заяви още Стоилов.

„БСП съдейства на народа да си върне държавата, за да има България истинско републиканско и народно управление!", заяви депутатът от ПГКБ Бойко Великов. Той припомни усилията на БСП за проведения, само преди няколко седмици, първи Референдум в демократичната история на България. „За първи път гражданите на България гласуваха „За" нещо градивно и за първи път през годините нямаше нито купен, нито корпоративен вот. Гражданската позиция надделя над манипулациите и политическите спекулации. Хората направиха своя избор „За" интересите на България и бъдещето на българската ядрена енергетика", категоричен бе Бойко Великов.

Според Великов референдумът е донесъл нови поуки за политиката и политическата ни система. Той даде за пример как дори хора, които не са виждали смисъл в провеждането на референдума, след неговия край, са започнали да предлагат теми за национални допитвания. „Референдумът  даде своеобразен пример и превърна в мода извеждането на нови и нови теми, дори и от тези, които отричаха смисълът на провеждането му", обясни Бойко Великов.

„Произовавам ви като политици да покажете, че сте на страната на хората. Работете за тях, защото огромна част от българските граждани днес са изправени до стената, а няма нищо по-страшно от човек, който няма какво да губи". Това заяви организаторът на протестите в Благоевград и ръководител на гражданско сдружение „Сила" Людмила Манова. Тя бе категорична, че това, което най-силно мотивита участниците в провеждащите се в момента протести е усещането, че държавата не се интересува от тях, че гласът им не се чува, че държавата е на автопилот". По думите й нереалните сметки за ток и парно, ниските доходи, малките пенсии, липсата на качественни здравни услуги са само много малка част от причините изкарали хората на улицата.

Людмила Манова призна, че властта се мъчи всячески да притисне организаторите на протестите и да изкриви медийното им отразяване. „Аз като ръководител на един от протестите съм подложена на ежедневен тормоз за дейността си, а журналистите от региона ми споделят, че им е забранено да разпространяват истината за случващото се на протестите или за броя на протестиращите българи", разкри Манова. Според нея натискът и ужасните условия на живот в страната ни ще принудят хиляди българи да си купят еднопосочен билет извън България.